Élelmiszeripari digitalizációs képzés indul

Forrás: iStockPhoto
Első alkalommal indul élelmiszeripari digitalizációs szakmérnöki képzés az országban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete meghirdeti az élelmiszeripari vállalkozókat segítő digitalizációs képzését. A képzés helyszíne az egyetem Budai Campusa, amely egyben a Budai Arborétum természetvédelmi területének is otthont ad. A másfél éves képzés célja, hogy olyan készségeket adjon a jelentkezőknek, amelyek segítik a cégeket digitalizációs fejlesztéseikben és növelik versenyképességüket. Az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet szakemberei aktívan részt vettek Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiájának kidolgozásában, jól ismerik a hazai szektor helyzetét. A piacvezető vállalatok automatizált technológiai vonalakkal, valamint piaci és gyártási adatokra alapozott döntésekkel tudják fenntartani előnyüket.

Automata gyártósor sütőipari termékekhez
Forrás: iStockPhoto

„A digitalizáció nem a nagyvállalatok privilégiuma, a megoldások bárki számára elérhetőek. Amikor ma egy mobiltelefonnal leolvasható hőmérő címke – úgynevezett RFID-tag – 200 Ft áron megvásárolható, az alkalmazás fő akadálya, hogy sokan nem tudnak róla” – mondta Dr. Baranyai László szakfelelős. Az agrárágazat digitalizációjáról szóló, 2021-ben megjelent könyvben az egyetem kutatói megállapították, hogy a precíziós termesztésbe fektetett összeg legkésőbb 7 éven belül megtérül a gazdaság méretétől függetlenül (DOI 10.1016/B978-0-12-819774-5.00011-4). Az élelmiszer ágazat nagyobb hozzáadott értékkel gyorsabb megtérülésre számíthat, ráadásul az elektronikai fejlesztéseknek köszönhetően egyre több vállalkozásnak vagy termelőnek elérhetőek az új megoldások.

Az agrár- és élelmiszerpari ágazatban azonban kevesen rendelkeznek magabiztos tudással az automatizálás terén vagy az adatbányászatban. Ezen kíván változtatni pozitív irányba a szakmérnöki képzés. Az Élelmiszeripari Digitalizációs szakmérnök és szaktanácsadó képzésben részt vevő, tapasztalt oktatók olyan területeken segítenek eligazodni, mint a modern élelemiszer-technológiai fejlesztések, korszerű mérési és adatgyűjtési lehetőségek, gépi látás, robotika vagy a mesterséges intelligencia. A képzés levelező munkarendben zajlik, főként pénteki és szombati napokon. Nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlatban alkalmazható tudás és készségek átadására. A résztvevők sok olyan csoportosan megoldandó feladattal találkoznak, amelyek egyszerre fejlesztik a gyakorlati szemléletet és a hatékony csapatmunkát.

A MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete olyan korszerű tudást kínál, amely segíti az élelmiszeripari vállalkozások fejlődését és növeli versenyképességüket. Dr. Baranyai László szakfelelős elmondta, hogy nem csak a szorosan vett élelmiszeripar területéről várnak jelentkezőket. Agrárképzési területen, biomérnöki vagy vegyészmérnöki alap- vagy mesterképzési szakon szerzett mérnöki oklevéllel szakmérnök, agrár- vagy műszaki képzési területen legalább alapképzésben szerzett oklevéllel szaktanácsadó oklevelet kapnak a képzés végén.

Felvételi információk és az online jelentkezési lap a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem oldalán érhetőek el:

https://uni-mate.hu/szakirányú-továbbképzések

A 2024. év tavaszán induló képzésre a jelentkezési határidő 2024. január 15.

Szponzorált tartalom

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink