Egészségesebben – galagonyával

„Őszi éjjel izzik a galagonya…” Mindenki ismeri a verset, de magát a növényt már kevesebben. Pedig termését már évszázadok óta használják gyógynövényként emésztési problémákra, szívproblémákra és magas vérnyomásra. Nézzük meg részletesebben, melyek az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai.

A galagonya, latin nevén Crataegus bogyója kisebb fákon és cserjéken növő apró termés. A Crataegus nemzetségbe több száz faj tartozik, amelyek általában Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában fordulnak elő, a színük a sárgától a sötétvörösig terjed. A galagonya bogyója gazdag forrása a polifenoloknak, amelyek a növényekben található antioxidáns vegyületek. Az antioxidánsok semlegesítik az úgynevezett szabad gyököket. Ezek ételekkel vagy káros környezeti hatásokkal kerülhetnek a szervezetünkbe, és ha nagy mennyiségben vannak jelen, súlyosan károsíthatják is azt.

Jótékony hatások sora

A polifenolok számos egészségügyi előnyei között meg kell említeni a bizonyos rákbetegség típusok, a diabétesz, az asztma, a szívproblémák és a bőr idő előtti öregedése elleni hatásukat. A galagonyának gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, és sikerrel veszi fel a harcot a magas vérnyomással. A hagyományos kínai orvoslásban a galagonyabogyó az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógynövény az értágító, vérnyomáscsökkentő hatása miatt.

Kutatások bizonyítják, hogy a galagonya kivonat flavonoid- és pektintartalmának köszönhetően részt vesz az koleszterin-anyagcserében, kiegyensúlyozza a vér koleszterinszintjét, így jelentősen csökkentve az érelmeszesedés, a szívroham vagy a szélütés kockázatát.

A jobb emésztésért

A népi gyógyászat évszázadok óta használja a galagonyabogyót és kivonatát emésztési problémák és gyomorfájdalom kezelésére. Emésztést elősegítő szerként, prebiotikumként segít enyhíteni a székrekedést, és serkenti a zsíros és fehérjében gazdag ételek emésztéséhez szükséges enzimek termelését. A prebiotikumok ugyanis táplálják és elősegítik az egészséges bélbaktériumok szaporodását, amelyek létfontosságúak az egészséges emésztés fenntartásához. Kísérletek bizonyítják, hogy a galagonya kivonat jelentősen lerövidíti a táplálék emésztőrendszerben való áthaladási idejét, így csökkenti az esetleges a gázképződést, puffadást vagy hányingert.

Forrás: pixabay.com

Az egészséges emésztés mellett a galagonya felveszi a harcot az idő előtti bőröregedéssel, amelyet az erős napsugárzás vagy ultraibolya fény hatására bekövetkező kollagén lebomlás okoz.

Szívbetegek segítője

A galagonyabogyó legismertebb felhasználási területe azonban a szívelégtelenségben szenvedők kezelése. A szívelégtelenség olyan állapot, amelyben a szív nem tudja megfelelően átpumpálni a vért a testen, és olyan társbetegségekkel áll kapcsolatban, mint a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség. Az pedig ismert tény, hogy a magas vérnyomás a szívbetegségek legfontosabb kockázati tényezője.

A hagyományos gyógyszerek mellett alkalmazva a galagonyát, nagy előnye, hogy káros mellékhatások nélkül hozhat javulást a szívműködésben, enyhítheti az olyan panaszokat, mint a légszomj vagy a fáradtság. A kutatók felvetették, hogy a galagonya flavonoidjainak nevezett vegyületei állhatnak ezeknek a jótékony hatásoknak a hátterében, azonban arra is figyelmeztetnek, hogy szívbetegség esetén nem szabad az az orvossal való konzultálást sem kihagyni.

A galagonya bogyója nyersen is fogyasztható, kalcium-, vas-, nátrium- és káliumtartalma miatt nagyon egészséges csemege, némi időráfordítással lekvár is készíthető belőle. Azonban galagonyát ritkán kapni a piacon, ezért érdemes különféle termékek formájában beszerezni, mint például teák, kivonatok vagy kapszulák.

Galagonya termékek, ezen a linken rendelhetők!

Vitaminokat és egyéb étrend-kiegészítő termékeket az alábbi linkről rendelhet >>

Szponzorált tartalom

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink