Detektálható eszközök története – szerepük az élelmiszerbiztonságban

A detektálható eszközök fogalmát értelmezve olyan használati tárgyakról beszélünk, amelyeket valamilyen berendezéssel, módszerrel ki lehet mutatni. Arról, hogy miből, mivel, pontosan mit is lehet detektálni, és ennek mi a szerepe az élelmiszerbiztonságban, arra már kevesebben tudnának érdemben válaszolni. Nézzük, mire képesek ezek a detektálható eszközök és miért alkalmazzák őket nagy szeretettel az élelmiszeriparban!

Élelmiszerbiztonság: a mi biztonságunk

Valószínű, hogy valamilyen formában már mindenki találkozott idegen anyaggal valamilyen ételben és italban élete során. Senki nem szereti ezeket a fogyasztói szemekkel is detektálható „étrendkiegészítőket”, amik gyakran az étvágyunkat is elveszik.

Amíg mindezt a saját készítésű ételeinkben tapasztaljuk meg, addig nincs nagy gond, hiszen ismerjük a szennyeződés eredetét. Viszont ugyanez az eset egy éttermi fogás, vagy egy otthon kinyitott lisztes zacskó esetén már kevésbé elfogadható.

Bár tudjuk, saját tapasztalatból is, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett is könnyen megesik az ilyen „baleset”, de amikor egy nem saját készítésű ételről van szó, azt már nehezen soroljuk az elfogadható kategóriába. Nem csak azért, mert az ilyen ételekért többnyire pénzt adunk ki, hanem mert túl sok potenciális veszélyt hordozhat magával.

Állami (NÉBIH), uniós (EFSA) és globális (WHO) szinten is vannak szervezetek, amik felügyelik az élelmiszerek biztonságát, amibe az élelmiszer szennyezetlensége is beletartozik. Az viszont már régen rossz, ha egy ilyen hatóságtól egy gyártó cég felszólítást kap termékvisszahívásra. Ezért az élelmiszeriparban kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek az élelmiszerek többszöri, alapos átvizsgálására mielőtt az a fogyasztóhoz kerülne. A probléma ott kezdődik, hogy nem minden detektálható, ami pluszként az élelmiszerekben landol…

Detektálható – nem detektálható

Attól, hogy valamit nem érzékelünk, nem jelenti azt, hogy nincs. Az ultraibolya sugarakat sem látjuk konkrétan, de egy percig sem kételkedünk létezésükben, hiszen már mindenkinek pirult meg az arca, vagy éppen a válla.

Az élelmiszerek monitorozása és a legnagyobb odafigyelés ellenére is azért kerülhet szennyeződés az élelmiszerekbe, mert azok az alkalmazott eszközökkel nem, vagy nem megfelelő mértékben detektálhatóak.

Az előállítás, feldolgozás során sokféle szennyeződés kerülhet az élelmiszerbe: csont, haj, kő, nem odaillő élelmiszer, kemikália, de a használati eszközökről, műszerekről is keveredhetnek idegen anyagok az élelmiszerbe. Ezek jó része detektálható az élelmiszeriparban használatos fém- és, vagy röntgendetektorokkal.

Mivel a szennyeződés forrása lehet maga a használati eszköz is, ezért mindig is megvolt az igény olyan használati eszközök alkalmazására, amelyek detektálhatóak ezekkel az eszközökkel. A gondok főleg a könnyen alakítható, színes és nem utolsó sorban olcsó műanyagok, összefoglalva a műanyag használati eszközök elterjedésekor kezdődtek. Ezek alacsony sűrűségük miatt sem a röntgendetektorokkal; nemfémes tulajdonságai miatt pedig fémdetektorokkal sem detekálhatóak. Ma mégis ezeket láthatjuk az üzemekben, éttermi konyhákon! Vagy azok detektálható változatát?

Detektálható eszközök

A fémdetektorral fém tartalmú anyagok detektálhatóak; a röntgennel pedig meghatározott sűrűség felett mutatható ki bármi is. A műanyagok leginkább egyik kategóriába sem tartoznak. Három lehetősége volt az élelmiszeriparnak, mikor a műanyag eszközöket be akarták vezetni:

  • Mégsem alkalmaznak műanyag eszközöket
  • Kifejlesztenek műanyag detektorokat
  • Detektálható műanyagokból gyártott eszközöket alkalmaznak

És ebből a legutóbbi nyert!

Detektálható műanyagok

A detektálható műanyagok lényege, hogy a műanyag polimerjébe fémrészecskéket építenek, amivel az anyag detektálhatóvá válik a fémdetektorok számára, ha ezek ilyen formában elérnek egy bizonyos sűrűséget, akkor akár a röntgen számára is detektálhatóak lesznek.

Az ilyen detektálható műanyagból készült eszközök alkalmazását az élelmiszerelőállítás, és annak feldolgozás során több biztonsági és minőségbiztosítási protokoll is támogatja (HACCP, IFS). Illetve ezek a fémdetektálható műanyagok szinte kivétel nélkül megfelelnek az élelmiszerbiztonsági előírásoknak is.

Mi készülhet detektálható műanyagból?

Az élelmiszeriparban használatos eszközök közül nagyon sok készülhet detektálható műanyagból: kezdve a tároló és keverőedényektől, a tollakon, a keféken, az ecseteken át, egeszen a munkavedelmi eszközökig (lábzsák, kesztyű, füldugó stb.).

Korlátok, természetesen itt is vannak:

  • hőmérsékleti tartomány
  • vegyhatás
  • teherbírás

Értékeket nem érdemes írni, mivel típusonként eltérőek lehetnek az adatok, valamint a technológia is folyamatosan fejleszti a detektálható műanyagok képességeit.

A leggyakoribb fémdetektálható műanyag eszközök:

  • Detektálható munkavédelmi eszközök
  • Detektálható írószerek, irodaszerek
  • Detektálható edények
  • Detektálható ollók, kések
  • Detektálható takarítóeszközök
  • Detektálható ecsetek, kefék

Ha élelmiszerbiztonság, akkor a detektálható eszközökre is gondolni kell! Amennyire egyszerű a beszerzésük és alkalmazásuk, annyira nagy gondtól óvják meg az élelmiszeripari üzemeket. Legyen szó gyártó, feldolgozó részlegről vagy éttermi konyháról, a detektálható eszközökkel csak nyerni lehet! Apropó egyszerűség: itt találhatsz nagyszerű detektálható eszközöket! Vedd észre őket Te is!

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink