Versenyképesség-javulást hozhat az egy projektre adható támogatás megtízszerezése

Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság
Tízszeresére, 500 millió forintról 5 milliárdra emelkedett az élelmiszeripari projektekhez adható támogatás, amitől – és az összességében is jelentősen emelkedő forrásoktól – agrártárca lépésváltást vár az iparág versenyképességének javulásában.

A következő hét év a beruházások és a digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések kiemelt támogatásáról, valamint a technológiai lépésváltás ösztönzéséről szól majd az agráriumban, amely a gazdálkodókat versenyképességük és jövedelmezőségük növeléséhez segíti hozzá – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára , a Magyar Ingatlantulajdonosok Szövetsége által rendezett konferencián.

A kormány a mezőgazdaság és élelmiszeripar ugrásszerű fejlődése érdekében eddig soha nem látott mértékű forrást biztosít, megteremtve ezzel a vidéki térségek gazdaságélénkítésének feltételét, a vidéken, agráriumból élők életminőségének javítását. Mindehhez példátlan összeg, a 80 százalékos nemzeti társfinanszírozással együtt összesen 4265 milliárd forint áll rendelkezésre 2021-2027 között – mondta Feldman Zsolt.

Idén már elindult az a nagyszabású beruházási program, amely hozzájárul a hatékonyság, a versenyképesség és a termelésbiztonság növeléséhez azzal, hogy például kiemelten kezeli a hozzáadottérték-növelését segítő beruházások megvalósítását: ilyen a kertészet, valamint az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása, a kertészeti üzemek korszerűsítésére kiírt felhívás, a nagyobb és kisebb állattartó telepek fejlesztésének támogatása. A támogatott beruházások jelentős része a biztonságos termelés feltételeit segíti. Fontosnak nevezte emellett, hogy például az egyre szélsőségesebb időjárásnak, valamint a felhasznált anyagok árváltozásának kitett szántóföldi növénytermesztőket technológiai lépésváltásra ösztönözzük – terménytárolók, szárítók, tisztítók építését, felújítását támogatva.

Feldman Zsolt történelmi bűnnek nevezte az élelmiszeripari üzemek rendszerváltást követő elhanyagolását, és bár az ágazat fejlesztése 2014 után megkezdődött, jelentős lépésváltás a következő években lesz tapasztalható. Korábban 500 millió forint támogatás volt adható élelmiszeripari projektekhez, addig most már akár 5 milliárd forint, így megteremthető az életképes, versenyképes hazai élelmiszer-feldolgozó ipar.

Mindezeken kívül az államtitkár beszélt az Agrár-környezetgazdálkodási és az Ökológiai gazdálkodást támogató programról, valamint az Új Közös Agrárpolitika következő ciklusának kihívásairól is. Ez utóbbival kapcsolatosan elmondta, hogy az egyes uniós államok által kötelezően összeállítandó stratégiai terveknek egyszerre kell megfelelniük a versenyképességi, a generációs és innovációs kihívásoknak, miközben élénkíteniük kell a vidéki térségeket a környezeti elvárások teljesítése és a természeti erőforrások fenntartható használatára mellett.