Új projekt indul az aszálykárok enyhítésére

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó műholdas fejlesztésre.

A Combit Számítástechnikai Zrt. közleménye szerint uniós támogatásból finanszírozzák a WREN (Water Resources in Efficient Networks) mesterséges intelligencián alapuló döntéstámogatói rendszer 2025 márciusáig, amely az aszálykárok mérséklését segítheti. A kutatás-fejlesztési projektben megvalósuló WREN-rendszer elsődleges célja a klímaváltozás káros hatásai elleni védekezés és az aszálykárok elleni védekezés támogatása modern digitális eszközökkel.

A valós idejű, komplex döntéstámogató rendszer képes lesz a jelenlegi aszálymonitoring rendszerek térbeli és időbeli felbontásának javítására. A közlemény szerint a projekt „két kiemelkedő innovációit is eredményez”. Egy egyedi tervezésű műholdat, újszerű mérési képességekkel, amelynek pályája gyakrabban érinti Magyarországot, mint a kereskedelmi műholdaké, valamint a talajnedvesség számítást gépi tanulás és mesterséges intelligencia segítségével, amelynek révén a jelenlegi módszereknél többszörös felbontású előrejelzést lehet elérni. A projekt a Széchenyi Terv Plusz része.