Többlettámogatás járhat a biogazdálkodóknak

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
A biogazdálkodók szakmai szervezeteivel egyeztetett Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára, aki közösségi oldalán jelezte, hogy várhatóan többlettámogatást kaphatnak az ökológiai gazdálkodás szereplői.

Az a tervünk, hogy az ökológiai termelést folytató gazdálkodók vagy e termékek feldolgozói 10 százalék többlettámogatást kapjanak fejlesztéseikhez a jövőben – írta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a közösségi oldalán közzétett posztjában.

Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a 2022-ben induló új hároméves, ökológiai gazdálkodást segítő támogatáshoz november 25-ig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket. Ez a 40 milliárd forint keretösszegű, minden eddiginél magasabb támogatási összegeket biztosító kiírás a biogazdálkodás fenntartására és biotermelésre való átállásra vállalkozó gazdálkodóknak szól.

Ahogyan az Agrokép korábban megírta, az ökológiai gazdálkodás során és az ökotermelésre történő megfontolt átállásnál is komoly szerepet kap a jól működő gyakorlatok megismerése és a hiteles szakmai információkhoz való gyors hozzáférés, hiszen az ökológiai gazdálkodás folyamatos tanulást igénylő, tudásalapú művelési módszer. Ezt támogatja az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) csaknem 170 kisfilmet tartalmazó videó csatornája, amely a biogazdálkodás legfontosabb gyakorlati tapasztalatait osztja meg az érdeklődőkkel.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink