Támogatás szárítmány-előállítóknak

Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország
Módosult a szárítmány-előállítók által igénybe vehető költségtámogatásról szóló AM-rendelet, amelynek értelmében 2021. november 30. és december 6. között nyújthatnak be költségtámogatási kérelmet.

A 20/2019. (V. 27.) AM rendelet hatályos verziója alapján ma még támogatási kérelmet nyújthatnak be azok a szárítmány-előállító vállalkozások, amelyek – egyéb feltételek mellett – igazolják a szárítmány-előállítás céljára felhasznált tüzelőanyag (földgáz, tartályos vagy palackos propán-bután gáz) mennyiségét, valamint a feldolgozandó termény megnevezését és mennyiségét, a végtermék megnevezését és mennyiségét, valamint a feldolgozáshoz felhasznált tüzelőanyag mennyiségét napi bontásban tartalmazó, belső nyilvántartást vezet – közölte honlapján az agrárkamara.

Azok a szárítmány-előállító vállalkozások nyújthatnak be támogatási kérelmet 2021. november 30. 00:00:00 és december 6. 23:59:59 között, amelyek a 2021. évben július 15. és augusztus 30. közötti időszakon belül nem nyújtottak be támogatási kérelmet.

A támogatás összege a kérelem benyújtását megelőző év július 1-jétől a benyújtási év június 30-áig tartó időszakban szárítmány előállítására felhasznált hőenergia mennyiségétől (kWh) függ. A támogatás mértéke a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet 4. mellékletében meghatározott sávok szerint változik,

de igénylőnként a tárgyévben legfeljebb 66 666 eurónak megfelelő forintösszeg lehet.

A vissza nem térítendő támogatás igénybe vehető zöldség- és gyümölcsfélékből, gyógynövényekből és fűszernövényekből, forró levegővel mesterségesen szárított, illetve aszalt vagy pörkölt termény előállításához felhasznált fűtési költségek után.

A támogatás igénylésének pontos feltételei és részletei a Magyar Államkincstár 87/2021. (XI. 30.) számú közleményében találhatók.

NAK/Dr. Kozak Anita Andrea