Nagyobb figyelem jut a fiatalokra és a kisgazdaságokra

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet
Az új KAP Stratégiai Tervben nagyobb figyelem jut majd a fiatalokra és a kisgazdaságokra – mondta Nagy István, agrárminiszter.

A Közös Agrárpolitika (KAP) 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó hazai stratégiai terve szerint továbbra is lesz területalapú támogatás, ráadásul a kisgazdaságok és a fiatal termelők többletforráshoz juthatnak – fejtette ki Nagy István. Az agrárminiszter elmondta: három részre osztanák – területalapon – a támogatásra jogosultakat: 10 hektárnyi területig hektáronként plusz 20 ezer forint támogatás járna, 300 hektárig plusz 10 ezer forint, őket követik az ezeknél nagyobb földet gondozók – részletezte az agrárminiszter.

Továbbra is megmaradnak a termeléshez kötött támogatások, és új elemként a közvetlen támogatások között megjelenik az úgynevezett agroökológiai alapprogram, amely a gazdálkodók többlet környezeti vállalásait kompenzálja.

Magyarországon 103 ezer olyan gazda van, aki 10 hektárnál kisebb földet gondoz, a következő csoportban, a 300 hektárnál kisebb földet művelők száma pedig 60 ezer, tehát ez a két csoport 163 ezer emberből áll. A miniszter szerint jó lenne, ha minden gazda megértené, hogy ezek a támogatások nem jövedelempótlásra vannak, hanem úgy kell rájuk tekinteni, mint a fejlesztések önrészére.

Nagyon fontos változásnak nevezte, hogy a kormány úgy döntött: az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós fejlesztési forrás mellé. Ez azt jelenti, hogy soha nem látott mértékű forrás állhat rendelkezésre az agrárium fejlesztésére a következő időszakban – mondta. „Ez a stratégiai terv arról szól, hogy mindazt a hátrányt, amit elszenvedtek eddig a magyar gazdák versenyképességben, azt hogyan tudjuk leküzdeni az elkövetkező hét évben” – fogalmazott.