Megjelent a növényvédőszer-tiltólista

Az Irányító Hatóság közzétette az agrár-környezetgazdálkodási kifizetésekkel érintett területekre vonatkozó növényvédőszer-tilalmi listát.

A Vidékfejlesztési Program AKG 2021 keretében támogatási kérelmet benyújtók számára a pályázati felhívásban foglaltak betartása már 2022. január 1-jétől elvárt – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ennek részét képezi, hogy bizonyos növényvédőszereket nem, vagy csak korlátozottan lehetséges használni. Ezen követelményeknek való megfelelés érdekében az Irányító Hatóság (IH) közleményében tette közzé a nem, vagy korlátozással használható növényvédőszerek/Hatóanyagok listáját. Azon hatóanyag használata, amelyik a táblázatban külön jelölés nélkül szerepelnek, tiltottak. A megjelölt hatóanyagok a jelölés szerinti korlátozással használhatóak, de minden esetben be kell tartani az adott hatóanyagot tartalmazó készítmény engedélyokiratában foglaltakat.

A tiltott, illetve korlátozással használható növényvédőszer hatóanyagok listáját az IH közlemény 1.a és az 1. b. táblázatok tartalmazzák. Az 1.c számú táblázat csak az 1.a számú táblázattal és a pályázati felhívás előírásaival együtt alkalmazható.

A mellékelt táblázatok a 2022. évben a gazdálkodás során nem alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, az azokat tartalmazó növényvédő szerek körét tartalmazzák.

Az agrárkamara felhívja a figyelmet, hogy azon területek esetében, ahol agrár-környezetgazdálkodási kifizetéssel érintett területen EFA területet kíván elszámolni, a fent megjelölt növényvédőszer-hatóanyagok, és az azokat tartalmazó növényvédő szerek használata sem megengedett!

Az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés pályázati felhívásában és az Irányító Hatóság jelen közleményhez mellékelt táblázatokban foglaltak teljesítése nem mentesít az egyéb növényvédelmi vonatkozású jogszabályok betartása alól.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink