Már fizetik az AKG- és az ÖKO-támogatásokat

Forrás: Getty Images
Megindultak a 2022. évi agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási (ÖKO) támogatások kifizetései, így a tavaszi munkák idején a tervek szerint mintegy 130 milliárd forint értékben jutnak forráshoz a programokban részt vevő gazdálkodók – közölte Nagy István agrárminiszter.

Folyamatosan zajlik a 2022-ben benyújtott kifizetési kérelmek ügyintézése, az AKG- és ÖKO-kifizetések jelentős részét várhatóan le tudja zárni március végéig a Magyar Államkincstár – mondta a miniszter. Az első körben megközelítőleg 13 ezer mezőgazdasági termelő, összesen 58,36 milliárd forint összegű támogatásra számíthat ezen a héten, amely döntésről egyedileg, ügyfélkapus tárhelyükön keresztül kapnak értesítést a gazdálkodók.

Az AKG-támogatás keretében közel 9400 darab kifizetési kérelmet, közel 40,5 milliárd forint támogatási összeggel, az ÖKO-támogatás esetében több mint 3400 kifizetési kérelmet, közel 18 milliárd forint támogatási összeggel hagytak jóvá és indult meg kifizetés.

Második körben újabb ötezer gazdálkodó számíthat mintegy 47 milliárd forint támogatásra. A kifizetési kérelmek feldolgozása továbbra is folyamatos. Az intézményrendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelentősen megnövekedett igénylés ellenére is, a vidékfejlesztési területalapú támogatások mielőbb megérkezzenek a gazdálkodókhoz.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink