Már a vetőmaggal teljesíthetőek az agrár-ökológiai követelmények

Fotó: Oláh Tibor / MTI
A területalapú támogatás teljes összegére való jogosultság megszerzésének fontos új eleme az agrár-ökológiai programrész teljesítése, amit a gazdálkodók nagy része már a vetőmagválasztással teljesíthet – mondta a VG-nek Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója.

Új szabályok szerint kaphatják meg területalapú támogatást a január 1-jén életbe lépő új uniós közös agrárpolitika (KAP) alapján a gazdák. A támogatás három pillérből áll, és a teljes összeget akkor kaphatják meg, ha ezeket teljesítik – hívta fel a figyelmet Sándorfy András. A martonvásári fajtákat előállító és forgalmazó Marton Genetics ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az agrár-ökológiai program ennek nagyságrendileg 25-30 százalékát jelenti, vagyis az a gazdálkodó, aki ezt nem teljesíti, a hektáronkénti körülbelül 80 ezer forintos támogatás ekkora hányadáról lesz kénytelen lemondani.

A teljesítéshez a gazdálkodóknak – az Agrárminisztérium által korábban kiadott, az agrár-ökológiai program választható gyakorlatainak és követelményeinek listája alapján – vállalásokat kell tenniük, amelyekhez meghatározott pontértékek tartoznak. Ezek a vállalások biztosítják a növénytermesztés során a környezeti, ökológiai fenntarthatóságot – magyarázta Sándorfy András. A választható vállalások közé tartozik például a biológiai készítmények használata, amiért két pontot lehet kapni. Miután a magyar KAP-stratégiában alapszabály, hogy legalább két pontnyi kötelezettségvállalást kell tenniük a gazdálkodóknak, ezzel ezt a követelményt az ilyen készítményeket használók teljesítették is. Kivétel persze itt is akad, ugyanis azoknak a gazdáknak, akik nem csak szántón, hanem gyepen vagy ültetvényen gazdálkodnak, vagy 1000 hektár fölötti területre igénylik a területalapú támogatást, hat pontot kell elérniük.

Sándorfy András szerint

a magyar gazdálkodók kellően felkészültek arra, hogy a teljes összeghez hozzáférjenek,

ugyanis a mikrobiológiai készítmények használata már beépült a hazai gyakorlatba, ez számukra nem ismeretlen vagy vállalhatatlan. Miután pedig például a Marton Genetics minden hazai fajta vetőmagját ilyen mikrobiológiai készítménnyel látja el, az a gazdálkodó, amelyik ilyet vásárol, már teljesítette is a mikrobiológiai készítmény haszánlatára előírt követelményt.

Lényeges, hogy az agrárkormányzat ezt a követelményrendszert már nyilvánosságra hozta, hiszen az őszi vetésű növényeknél ezt már idén alkalmazni kell, ugyanis 2023. január 1-kjétől a területalapú támogatásra vonatkozó követelmények már számonkérhetőek lesznek.

Sándorfy András úgy véli, hogy így a mikrobiológiai csávázással ellátott hazai vetőmagok dupla nyereséget hozhatnak a növénytermesztőknek. A támogatási követelményeknek való megfelelésen felül ugyanis a hazai fajták aszályos körülmények közötti jó teljesítménye is fontos érv a magyar vetőmagok mellett.

Idén igazán megmutatkozott, hogy a magyar fajták lényegesen jobban helytálltak minden nehéz környezteti stresszhatásnak, mint a külföldiek

– emlékeztetett. Szerinte ez ugyan relatív, de eredményességi szempontból mégis mérhető különbség, ugyanis a termelők minden magyar fajtánál eredményt tudtak elkönyvelni minden egyes hektáron, míg ez nem minden esetben mondható el a külhoni fajtákról. Itt mutatkozik meg, hogy a hazai fajtákat az itteni körülményekre nemesítették.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink