Közel hatvanmilliárd forint érkezett pénteken a gazdákhoz

Fotó: Török János / Délmagyarország
A Magyar Államkincstár ütemesen folytatja a 2022. év után járó uniós agrártámogatások kifizetését, és pénteken töb jogcímen is, 59 milliárd forintot utaltak a gazdálkodóknak – jelentette be Feldman Zsolt.

Összesen több mint 128 ezer gazdálkodónak – zöldítési támogatást igénylőknek, ipari zöldségnövényt és a szemes fehérjenövényt termesztőknek – folyósított pénzt a Magyar Államkincstár egy napon belül – közölte Feldman Zsolt, az agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A Világgazdaság tudósítása szerint a tegnap támogatást kapók között volt közel 2400 ipari zöldségnövényt termesztő gazdálkodó, akiknek 3,8 milliárd forintot fizettek ki és mintegy 2400 szemes fehérjenövényt termesztő gazdálkodó, akik 4 milliárd forint termeléshez kötött támogatást kaptak. Ezt a támogatási formát a hagyományosan nehezebb helyzetben lévő ágazatok számára alakították ki, a szójatermesztés, a csemegekukorica vagy a zöldborsó termelése pedig ezen túlmenően nagy hozzáadott értékű, magas szakmai tudást igénylő ágazat is, fontos takarmány vagy élelmiszer alapanyagok.

A tavalyi év utolsó harmadában folyósított 322 milliárd forint után a kifizetések a jogosult termelők számára feszített ütemben zajlanak 2023-ban, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben kulcsfontosságú szerepük van ezeknek a likviditást erősítő támogatásoknak – hangsúlyozta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink