Kétharmadával emelkedik a Natura 2000 gyep kompenzációs támogatás összege

Fotó: Frank Yvette/Délmagyarország
Egyebek mellett a támogatási összeg és a projekt végrehajtásának időtartama is módosult a Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések című pályázati felhívásban – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A pályázati felhívásban történt főbb változásokat sorra véve az agrárkamara kiemelte, hogy

  • A projekt végrehajtásának időtartama december 31-ére módosult, a kötelezettségvállalás időszaka továbbra is maradt egy naptári év.
  • A „4.3. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja” fejezet módosítása alapján a felhívásra 2022-ben is lehet majd beadni támogatási kérelmet (ami egyben kifizetési igénylés is).
  • változott a támogatási összeg
  • Az „5.1 A támogatás formája” fejezetben módosult az euró/forint átváltási arány meghatározásával kapcsolatos előírás: „A támogatás forintban kerül kifizetésre, az euró/forint átváltási aránya annak az évének január 1-jén fennálló Európai Központi Bank középárfolyama szerint kerül meghatározásra, amely év során a támogatás odaítélésére vonatkozó döntést meghozták.”
  • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: 115 eurónak megfelelő forint összeg/hektár/év-re változott. Fontos tudnivaló, hogy a 2021-ben megemelkedett támogatási összeg a 2022-ben az egységes kérelem keretében benyújtott támogatási kérelmek – egyúttal kifizetési igénylések esetében kerülnek alkalmazásra. Ez azt jelenti, hogy a 2021-es EK-ban igényelt Natura 2000 kompenzációs támogatási összegek még a korábbi 69 euró/hektár összeg szerint fognak kifizetésre kerülni.

Szerző: Gyenes Adrienn/NAK

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink