Januárban nyílik az őshonos állatfajták génmegőrzését támogató pályázat első fordulója

Fotó: Török János / Délmagyarország
Megjelent „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” című pályázati felhívás. Ez alapján a támogatási kérelmek benyújtására 2022. január 3-tól 2022. január 31-ig, valamint 2023. január 2-tól 2023. január 31-ig lesz lehetőség.

A pályázati felhívás célja, hogy az alacsony állomány-létszámmal rendelkező védett őshonos, veszélyeztetett és a fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták nőivarú ‒ baromfifélék esetén vegyes ivarú ‒ állományainak a hagyományos tartási-, takarmányozási körülmények, in situ feltételek közötti tenyésztésben történő életképes populációjának fenntartásához, a genetikai állományuk megőrzéséhez és használatához vissza nem térítendő támogatást biztosítson. A támogatás intenzitása 100 százalék – közölte honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 17 milliárd forint.

Támogatási kérelem benyújtására a pályázati felhívásban felsorolt védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági, és a fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági célra hasznosított állatfajták nőivarú egyedeit, baromfifélék esetében vegyes ivarú állományait tartó, a génmegőrzésből származó többletköltségeket viselő, a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként bejegyzett állattartó jogosult.

A támogatható fajták köre a védett őshonos mezőgazdasági állatfajták esetében a fajtarekonstrukción átesett fekete mangalica sertés fajtával, a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták esetében pedig az akhal-teke lófajtával bővült ki, továbbá jövő évtől már lehetőség nyílik a jelenleg még fajtarekonstrukció alatt álló kárpáti borzderes szarvasmarha fajta és a muraközi lófajta esetében is támogatást igényelni.

A támogatás igénybevételének továbbra is alapfeltétele, hogy a kérelmező a kötelezettségvállalási időszak első napján már rendelkezzen az adott fajtára meghatározott minimum jogosult nőivarú állatlétszámnak megfelelő, vagy azt meghaladó egyedszámmal, amely:

  • szarvasmarhafélék, bivaly és lófélék esetében fajtánként minimum 1 egyed,
  • juh, kecske és sertés esetében fajtánként minimum 10 egyed,
  • baromfifélék esetében pedig fajtánként minimum 20 egyed.

A támogatás alapjául csak azok az egyedi azonosítóval ellátott egyedek, baromfifélék esetén törzsállomány azonosítóval rendelkező állományok szolgálhatnak, amelyek a kötelezettségvállalás kezdetekor elérik:

  • ló és szamár esetén az 1 éves életkort,
  • juh és kecske esetén a 6 hónapos életkort,
  • magyar szürke szarvasmarha esetén a 3 éves életkort,
  • magyartarka szarvasmarha esetén a 2 éves életkort,
  • kárpáti borzderes szarvasmarha esetén 1 év 6 hónapos életkort,
  • bivaly esetén az 1 éves életkort,
  • sertés esetén a 6 hónapos életkort,
  • baromfifélék esetén pedig a 180 napos életkort.

A pályázati felhívás teljes szövege, valamint a támogatói okirat minta itt érhető el, a felhívás mellékletei pedig a „Segédletek” fül alatt tölthetőek le.

Borovka Zsuzsa/NAK

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink