Indul az előlegfizetés

Fotó: Török János / Délmagyarország
Hétfőn megkezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az év végéig ezen a jogcímen, a részfizetésekkel együtt mintegy 277 milliárd forint jut el a gazdálkodókhoz.

Az éghajlat-változás és a háborúk növelik a termelési költségeket, ezért a jelenlegi helyzetben minden finanszírozási lehetőség nagy segítséget jelent a gazdálkodóknak – mondta az előlegfizetésekről Nagy István. A legmeghatározóbb külső körülmény az ukrán gabona ügy, ami minden pillanatban befolyásolja a hazai gazdálkodók helyzetét. A miniszter elmondta: az ukrán termény hagyományos útvonala a Fekete-tengeri kikötőkből az EU-n kívüli piacokra vezetett, amit megváltoztatott, hogy Brüsszel vámmentes behozatali lehetőséget biztosított egy sor agrártermékre. Az emiatt kialakult helyzetről tavaly december óta tárgyalnak az érdekelt felekkel, és az átmeneti uniós tilalom szeptember 15-ei lejárta után Magyarország – több érintett tagállammal együtt – saját hatáskörben zárta ki az ukrán termékeket piacáról.

A piaci viszonyok megrendülése mellett idéntől az új közös agrárpolitika (KAP) előírásaira is figyelemmel kell lennünk – mondta, hozzátéve, hogy ezek szintén nehezítik a gazdák életét. Az új támogatási rendszerben első alkalommal idén tavasszal lehetett benyújtani a támogatási igényeket. Ez a gazdák felkészítésének és a kamarai faligazdász-hálózat munkájának köszönhetően mindenkinek sikerült – mondta a miniszter. Nagy István arra is emlékeztetett, hogy nemrég új kamattámogatott forgóeszközhitelt hirdettek meg a gabonafeldolgozóknak.

A gazdák számára összességében kifizethető forrás nagyságrendje Magyarországon nem változott, míg a többi tagállamban csökkent

– mondta Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Miután azonban a magyar kormány 80 százalékkal kiegészíti vidékfejlesztési forrásokat, lehetőség nyílt arra, hogy onnan 25 százalékot átcsoportosítsanak a közvetlen támogatásokhoz, így sikerült megőrizni a területalapon kifizetendő pénzek nagyságrendjét.

Az államtitkár elmondta, hogy idén 155 ezer gazdálkodó nyújtott be egységes kérelmet, az előlegfizetés pedig nov 30-áig tart. Idén a teljes kifizethető összeg 70 százalékát utalják át előlegként, míg korábban az ezen a jogcímen kifizethető összeg a teljes kifizetés 50-60 százaléka volt. Lényeges változás, hogy idén az eurót 289,5 forinttal számolják, ami a tavalyinál 10 százalékkal alacsonyabb.

Ezek alapján az alaptámogatás előlegeként hektáronként 37,9 ezer forint érkezik a gazdálkodók számlájára. Az újraelosztó támogatás – amely idén a kis- és közepes gazdaságoknak járó új forrás – címén első 10 hektár után hektáronként 22,4 ezer 10 és 150 között pedig 12,3 e forintot fizetnek ki.

Elindul több termeléshez kötött támogatás előlegének kifizetése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közlése szerint a termeléshez kötött anyajuhtartás támogatási előlege egyedeként legfeljebb 8092 forint, a hízottbika-tartásnál ez 17782, tejhasznú tehéntartásnál 90487 forint. További termeléshez kötött támogatás az extenzív gyümölcstermesztés támogatása, ennél maximum 52182 forint előleget fizetnek ki hektáronként, az intenzív gyümölcstermesztés esetében pedig 99340 forintot. Az AKG és az ökö támogatásokra kifizethető előleg mértékét a későbbiekben határozzák meg.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink