Gazdaságátadási támogatást tervez az agrártárca

Forrás: Feldman Zsolt Facebook-oldala

A fiatal gazdákat érintő támogatások fejlesztéséről egyeztetett Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – Agrya vezetőivel – írta közösségi oldalán az államtitkár. Az egyeztetés apropója az volt, hogy 2023-ban kezdődő új agrárpolitikai időszaknak ez ismét kulcsterülete lesz.

Feldman Zsolt beszámolt arról, hogy konkrét tervek vannak a fiatalokat segítő induló támogatás célzottabb módon történő, akár 100 ezer eurót elérő mértékű folytatására és a generációs megújulás érdekében egy gazdaságátadási támogatás bevezetésére. Mint írta, fenn kívánják tartani a 10 százalékkal magasabb támogatási intenzitást a fejlesztési programoknál, valamint

növelni szeretnék a területalapú támogatásnál a fiatal gazdák számára az egy hektárra fizetett többlettámogatást.

„Minden elérhető és felhasználható eszközzel segítjük a fiatalokat, hogy boldogulni tudjanak a mezőgazdaságban” – szögezte le.

Mint emlékezetes, egy, a generációváltásról szóló korábbi konferencián Feldman Zsolt elmondta, hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban és az átmeneti időszakban a 40 év alatti, legfeljebb 90 hektárt művelő fiatal gazdálkodók számára a területalapon járó SAPS-támogatáson felül 69 euró – mintegy 23 ezer forint többletet – kapnak. Ezen az ágon 9 ezer, összesen 145 ezer hektárágon gazdálkodó fiatal kap többlet segítséget.

A fejlesztési támogatásokban a fiatal gazdák 10 százalékponttal magasabb – általában 60 százalékos intenzitású – támogatást kaphatnak, és ezer olyan fiatal gazda volt, aki így tudott fejleszteni, ami összesen 60 milliárd forint értékű beruházást jelentett a magyar agráriumban.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink