Erősödött a MATE Kárpát-medencei hálózata – a precíziós gazdálkodás is a témák között

Forrás: MATE
Az Európai Szociális Alap 348,36 millió forintos vissza nem térítendő intézményi támogatásával, EFOP-projekt keretében indult több felnőttképzési és szakirányú továbbképzési szak indult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) határon túli képzőhelyein és a magyarországi konvergenciarégióban.

Az év utolsó napján záruló „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” elnevezésű projekt fő mozgatórugói a hallgatói, kutatói, oktatói, intézményi hálózatok létrejöttének elősegítése, a meglévő Kárpát-medencei hálózatok támogatása, valamint a felsőoktatási tapasztalatok és követendő példák megosztása volt – áll a MATE közleményében.

A célok elérése érdekében és a piaci igényeket felismerve a MATE öt szakirányú továbbképzési szakot és több felnőttképzést indított határon túli képzőhelyein és a hazai konvergenciarégióban, elsősorban

a precíziós gazdálkodás, a szőlő- és borgazdaság, a kertészeti vállalkozásfejlesztés, az ökológiai gazdálkodás, a kistermelői termékelőállítás, a gyógynövénytermesztés és a méhészet területén.

Az indított képzésekhez kapcsolódóan összesen közel hetven tananyag multimédiás fejlesztésére került sor. Ezek a speciális digitális tananyagok különösen nagy segítséget jelentettek a koronavírus-járvány okozta lezárások idején, ám az oktatás digitalizációjának elvét követve hosszú távon is hasznosíthatók lesznek. Szintén a járványhelyzethez való alkalmazkodás jegyében online tanulmányútként funkcionáló oktatófilmek is születtek, melyek egy-egy agrárszakterület tekintetében mutatják be a magyarországi jógyakorlatokat.

A projekt keretében – hiánypótló módon – a képzési tananyagok anyaországi és külhoni specifikumokkal történő adaptálása is megtörtént. Ezen adaptációk egyfelől kiválóan mutatják be egy-egy téma tekintetében a hazai helyzetképet, valamint a jogi és gazdasági szabályozást, kiemelt figyelmet szentelve a konvergenciarégióra. Az adaptációk ugyanakkor lehetővé tették a külhoni területekre vonatkozó, magyarországitól eltérő szabályozásokkal kapcsolatos speciális információk megismerését.

A projekt közvetlenül illeszkedik az Európa 2020 stratégia öt célkitűzése közül a negyedikhez (Oktatás), emellett közvetve az első (Foglalkoztatás) és az ötödik célkitűzéshez is (Küzdelem a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen). E célok egymással összefüggenek és egymást erősítik, az oktatás fejlesztése ugyanis elősegíti, hogy javuljon a foglalkoztatottság és csökkenjenek a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek.

Az EFOP 3.10.1-17-2017-00001 azonosítószámú pályázatot a jogelőd Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem és az Oktatási Hivatal nyerte el, a konzorcium által elnyert, vissza nem térítendő támogatás teljes összege 2,995 milliárd forint volt. A pályázat időtartama alatt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem jogelődjeinek egyedülálló, évtizedes múltra visszatekintő, öt országra kiterjesztett Kárpát-medencei hálózati rendszere számtalan lehetőséggel, fejlődési potenciállal gazdagodott.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink