Emelt összegű támogatás juthat a méhészeknek az új KAP-ban

A méhészeti támogatási jogcímek zöme marad a januárban kezdődő új uniós agrártámogatási ciklusban is, de lesznek új, elsősorban állatjóléti célú támogatások, amelyekkel leköthető az évi tízmillió eurót meghaladó ágazati forrás.

A 2004-es EU-csatlakozás óta a magyar méhészeti ágazat támogatása a nemzeti forrásból finanszírozott jogcímek mellett hároméves nemzeti programok keretében történt, méghozzá 50-50 százalékban az uniós és a hazai büdzséből – emlékeztetett a méhészet jövőbeni támogatási lehetőségeit leíró összefoglalójában az agrártárca. Miután az EU által támogatott méhészeti nemzeti programok 2022. december 31-én lezárulnak, a méhészet a továbbiakban a magyar közös agrárpolitika (KAP) stratégiai terv ágazati intézkedései révén kap támogatást – írja a Világgazdaság.

Továbbra is igaz marad, hogy

az ágazati támogatások uniós és hazai társfinanszírozását 50-50 százalékban uniós és hazai forrásból biztosítják.

Az Európai Bizottság a méhészeti nemzeti programok 2021-es és 2022-es méhészeti évekre nyújtott uniós hozzájárulásának összegét még tavaly 4 271 227 euróra emelte a 2020-as 3,12033 millió euróról. A jövőre nézve pedig jó hír, hogy ez az összeg 2023 és 2027 között éves uniós támogatásként ez az összeg rendelkezésre áll. Így a következő öt évben a méhészeti ágazat mintegy 42,7 millió euró támogatáshoz jut a szektorális támogatás keretében, a hazai forrással együtt.

Az agrártárca szerint komoly tárgyalási eredmény, hogy a méhészeti program korábbi támogatási jogcímeinek a többsége megmaradt az elfogadott hazai KAP stratégiai tervben. Néhány jogcímet azonban nem sikerült elfogadtatni, így azok kiestek az ágazat támogatásai közül.

E támogatási jogcímek kiesését ellensúlyozza, hogy a KAP stratégiai terv egyéb intézkedései keretében új támogatási lehetőségek válnak elérhetővé a méhészek számára, és hogy emellett a hazai forrásból finanszírozott csekély összegű (de minimis) támogatások is rendelkezésükre állnak. Valamennyi lehetőséget figyelembe véve

az öt év alatt a méhészetbe áramló támogatások összege meghaladja az 50 millió eurót, vagyis az évi 10 millió eurót.

A magyar KAP stratégiai terv alapján az ágazati intézkedések keretében vissza nem térítendő támogatás nyújtható az igazolt költségek 50-100 százalékára, vagy konkrét összeg megállapítása mellett történik a támogatás folyósítása a jogosultaknak. A támogatások három nagy csoportja a méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás támogatása, a méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztése, valamint a méhészeti mar­keting. A folytonosság biztosított, hiszen a méhészet ágazati támogatásai nagy­részt a nemzeti méhészeti program támogatási jogcímeinek felelnek meg, de némely korábbi jogcím nem támogatható az új KAP keretein belül. Ilyen például a működési és a csomagolási költségekre nem igényelhető forrás.

A magyar KAP stratégiai terv ágazati intézkedései ugyanakkor új forrásokat is biztosítanak, amelyeket állatjóléti fejlesztésre, kisüzemek korszerűsítésére és tudományos tevékenység támogatására lehet fordítani. Az európai uniós támogatások mellett mintegy 1 milliárd forint megmarad hazai forrásból finanszírozott csekély összegű támogatásként méhészeti járművek fenntartására és a méhcsaládok egészségi állapotának megőrzésére.

Több zöldfeltétel, megnövelt támogatás a fiatal gazdáknak az új KAP-banErősödtek az új uniós közös agrárpolitikában a természetvédelmi feltételek betartásához kötött előírások, de a magyar támogatási rendszerben sikerült megtalálni azokat a megoldásokat, amelyekkel az agrárium versenyképessége megmaradhat – mondta Feldman Zsolt, az agrártárca államtitkára.

A 2023–2027 közötti közös agrárpolitika programja 2023. január 1-jén kezdődik, az éves program minden év december 31-éig tart. Csakhogy a nemzeti méhészeti program 2022. július 31-el lezárult. Ezért a 2022. augusztus 1. és december 31. közötti átmeneti időszakban a KAP 2023-as költségkerete használható – illetve volt használható. A zökkenőmentes átállás érdekében az átmeneti időszak támogatásaira a tárca 689,2 ezer eurót különített el a 4,271 millió eurós 2023-as támogatási keretből.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink