Elindult a hajrá az egységes kérelmek beadásában

Fotó: mre György / Békés Megyei Hírlap
Már 133 303 egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek több mint 72 százalékát a kamarai falugazdászok segítségével – ismertette a június 4-ei adatokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Április 20-án indult az egységeskérelem-beadási időszak, több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az év elején életbe lépett új támogatási ciklus miatt nagyban megváltozott a szabályrendszer, így több időt és munkát igényel a kérelmek elkészítése. A NAK felkészült az ezzel járó kihívásokra, így a korábbi években megszokott ütemben zajlik a kérelembeadás.
2023. június 4-ig 133 303 kérelmet nyújtottak be a termelők, ebből 95 987-et a NAK falugazdászai segítségével. Tavaly a június 9-ei, végső határidőig összesen 165 188 egységes kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz.

A kérelembeadási időszak utolsó napja idén is június 9-e. A határidőt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják.

A NAK kéri a gazdálkodókat, hogy – akár igénybe veszik a falugazdászok segítségét, akár nem – ne hagyják az utolsó pillanatokra az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézést. Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem kérték falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék azt, forduljanak telefonon a lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdászokhoz időpont-egyeztetés céljából. Elérhetőségeik megtalálhatóak a NAK portálján, a falugazdász-keresőben.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink