De minimis támogatás a méhészeknek

Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld
Megjelent a kiadvány, mely összefoglalja a méhészeti ágazatban eddig tett erőfeszítéseket és eredményeket, ezzel egy időben pedig kiírták a méhészeti járművekre igényelhető támogatásra a felhívást.

A hasonló szőlő- és borágazati kiadvány mellett megjelent és már letölthető a Szövetségben a magyar mézért című kiadvány, amelyben a kormányzat ismerteti az ágazatban dolgozók javára tett intézkedéseket – ismerteti honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A NAK szerint a kiadványból kiderül, hogy intenzív érdekképviseleti munka folyik az ágazatban, hiszen a beporzók gyakorlatilag minden termelési tevékenységre hatással vannak, így jelentőségük kiemelt.

Ennek köszönhetően az Európai Parlament elfogadta a „Mézjelentést”, melyet az Agrárminisztérium irányadó dokumentumnak tekint a hazai termelők és méhcsaládok védelmében, és folyik a munka a mézjelölés egyértelműsítésén hazai és európai méhészek védelmében, illetve előkészületben van a 2025-ös Nemzetközi Méhészeti Kongresszus szervezésére irányuló pályázat megindítása is. Bővültek a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében igényelhető támogatások, a hazai méhészek számára is elérhetővé vált a krízisbiztosítási rendszer, a Településfásítási Programnak köszönhetően növekedett a gyűjtőhelyek száma és kiterjedése, illetve,

a méhészek egyedülálló mértékben részesülhetnek személyi jövedelemadó-kedvezményben.

A fenntartható termelési környezethez hozzátartozik az ütemezett, kiszámítható támogatási rendszer is, ennek megfelelően az évek óta megszokott időszakban ismét kiírásra került a méhészeti járművekre igénybe vehető csekély összegű támogatási felhívás is a 4/2014. (I. 27.) VM rendelet alapján.

A kérelmezőnek a Kincstár által rendszeresített és honlapján közzétett támogatási kérelmét most is a tárgyévet követő év február 15. és április 15. között a Kincstárhoz kell benyújtania, idén a 15/2022. számú Kincstári közleménynek megfelelően. A jogcím finanszírozására a 2022. évben legfeljebb 100 millió forint használható fel összességében, de ha a jogosult kérelmek ezt meghaladják, akkor arányos visszaosztásra kerül sor. Figyelembe kell venni azt is, hogy az adott vállalkozásnál a bruttó támogatástartalom három évre számítva nem haladhatja meg a mezőgazdasági csekély összegű támogatások esetén a 25 000 eurónak megfelelő egyéni keretet.