Az egységes kérelmek kétharmadánál segítettek a falugazdászok

Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe
A határidőig, 2023. június 9-ig beadott több mint 164 ezer kérelem több mint 65 százalékának a benyújtásában segítettek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai.

Az év elején indult új Közös Agrárpolitika jelentősen megváltozott szabályrendszere komoly feladat elé állította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK), hiszen előrelátható volt, hogy több időt és munkát igényel majd az egységes kérelmek elkészítése. A beadási időszak április 20-án indult, ennek keretében több mint ötven támogatási jogcímre, intézkedésre lehetett támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

A 2023. június 9-i benyújtási határidőig 164603 kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz, ennek mintegy kétharmadát, 107391-et a NAK falugazdászai segítségével nyújtották be a gazdálkodók.

A kamara közreműködésével beadott kérelmek 1,64 millió hektárt fednek le

– közölte a NAK.

A 2023. június 9-i határidő jogvesztő, így az azt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják.

A NAK azoknak a gazdálkodóknak is támogatást nyújtott, akik maguk vagy nem falugazdász segítségével adták be a kérelmüket. Portálján rendszeresen frissülő gyűjtőoldalon ismertette az új támogatási rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat. Videósorozatokat, illetve a saját gazdaság várható támogatásának kiszámítását segítő KAP-kalkulátort tett közzé. Az Agrárminisztériummal együttműködésben országszerte gazdafórumokat szervezett, és több tájékoztató kiadványt is megjelentetett.