Állattartók kaphatnak pluszmilliárdokat

Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld
Több mint 4,3, illetve a 2 milliárd forint támogatást igényelhetnek a baromfi- és a kocatartók, megnövekedett termelési költségeik ellentételezéseire.

A baromfi- és kocaállomány után igénybe vehető kivételes alkalmazkodási támogatási keretet különített el az Agrárminisztérium (AM), amelyet a tárca rendelete alapján a vehetnek igénybe az érintettek. A támogatás célja, hogy a baromfi- és sertéságazatot jelenleg sújtó, kivételesen magas mértékű termelési költségek részbeni ellentételezésével hozzájáruljon a termelési feltételek biztosításához és ezen keresztül az élelmiszerbiztonság folyamatos fenntartásához, illetve a piaci egyensúlyhiányok kezeléséhez – áll a támogatás szabályairól szóló AM-rendeletben. A juttatás egy márciusi európai bizottsági rendelet alapján

vissza nem térítendő támogatásként kerül a gazdálkodókhoz.

A támogatás keretösszege baromfi esetében 4 262 803 912, amelyből 500 milliót a kacsa és házi lúd kiegészítő támogatására különítettek el. A támogatás alapja a 2022. július 14-éig bejelentett és nyilvántartásba vett kiszállítás szerinti állatlétszám, vagy – baromfi törzsállományok esetén – a nyilvántartás szerint a kérelmező tenyészeteiben 2022. március 31-én élőként nyilvántartott, bennálló növendék vagy termelő állatlétszám.

A kocatámogatás keretösszege 2 milliárd forint, amelyet a 2022. március 31-én élőként nyilvántartott koca (darabszám) után igényelhetnek az érintettek. A rendelet szerint

a Kincstár a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén legkésőbb 2022. szeptember 30-áig intézkedik a támogatás folyósításáról.

A rendelet zárórendelkezésében módosított egyéb támogatásokat is, így a méhészeti járművekre igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatás keretét 100 millió forintról 115 millióra, a haszongalamb vásárlásához nyújtott de minimis támogatás keretösszegét pedig 50 millióról 78 millió forintra emelte.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink