Támogatásra pályázhatnak a magyar halgazdálkodók

Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló
A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program felszabaduló forrásaiból 3,1 milliárd forintos keretösszegű krízistámogatási konstrukciót hirdetett meg az Agrárminisztérium – jelentette be Feldman Zsolt.

A krízistámogatást az elmúlt időszak takarmányár emelkedése, az orosz-ukrán háború okozta többletköltségek és a tavalyi esztendő aszálya olyan súlyos hatással volt a magyar haltermelésre – írja a krízistámogatásról kiadott közleményében az Agrárminisztérium. A tárca célja a magyar haltermelés helyzetének stabilizálása, a magyar halellátás biztonságának fenntartása – fogalmazott a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki részletezte: a most megjelent pályázati felhívás mind a tógazdasági haltermelés, mind az intenzív üzemi haltermelés esetében kompenzációs lehetőséget biztosít a vállalkozások számára. A tógazdasági haltermelésnél maximum 101 237 forint/hektár, az intenzív üzemi haltermelésnél maximum 138 000 forint/tonna támogatást igényelhetnek a halgazdálkodók. A támogatási kérelmek benyújtására 2023. július 23. napjától 2023. augusztus 31. napig van lehetőség.

Feldman Zsolt kitért arra, hogy az Európai Tengerügyi és Halászati Alap a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programon keresztül tud pénzügyi ellentételezést nyújtani a halászati és akvakultúra-ágazat szereplőinek az elmaradt bevételükért és azokért a többletköltségekért, amelyek az orosz-ukrán háború által okozott piaci zavar miatt merülnek fel.

Az akvakultúra-termelésben 2022-től a takarmány-, az energia és egyéb anyagok, szolgáltatások árai olyan mértékben emelkedtek, amelyek veszélyeztetik a hazai édesvízi haltermelés gazdasági fenntarthatóságát.

A támogatási konstrukció számítási alapja – amelyet az Európai Bizottság elfogadott – a takarmányár elmúlt időszakbeli növekedése, ugyanis az akvakultúra termelés költségszerkezetében az egyes tételek közül a takarmány képviseli a legnagyobb súlyt, termelési rendszertől és technológiától függően 30-60 százalékot. Az intenzív üzemeknél a kompenzációs támogatás kiszámítását a 2022-ben megtermelt, tonnában számított halmennyiség és a tonnánkénti takarmányköltség-növekmény szorzata adja. Segítségre azok a termelők jogosultak, akik 2022-ben igazolhatóan halat termeltek. A tógazdaságokban a haltermelés hároméves ciklusban történik, ezért azok a termelők jogosultak kompenzációs támogatásra, akik 2020-ban, vagy 2021-ben, vagy 2022-ben igazolható módon takarmányozást végeztek, valamint 2022-ben üzemelő tóterülettel rendelkeztek – mutatott rá Feldman Zsolt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink