Plusz húszmilliárd juthat halgazdálkodásra 

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap
Az Agrárminisztérium július 14-én hivatalosan is benyújtotta az Európai Bizottság részére a 2021-2027-es Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Pluszt (MAHOP Plusz).

A MAHOP Plusz kiemelt célja a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása, a haltermelés és halfeldolgozás versenyképességének, valamint fenntarthatóságának innováció és digitalizáció révén történő növelése a környezetterhelés csökkentése mellett – írta köleményében az agrártárca. Kiemelt szempont a klíma- és környezetbarát halgazdálkodási módszerek támogatása, a körforgásos gazdálkodás elvén alapuló módszerek részarányának növelése a termelési rendszereken belül, továbbá a vízi és vizes élőhelyek biodiverzitásának fenntartása, fejlesztése és a halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása.

A MAHOP Plusz keretében Magyarország számára a halgazdálkodás fejlesztésére a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 20,14 milliárd forint állhat majd rendelkezésre a következő időszakban, amelyet 2029 végéig kell felhasználnia.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink