Óriási az érdeklődés az állattartó telepek korszerűsítési pályázaton

A gazdálkodók továbbra is erősen bíznak jövőben, erős a fejlesztési kedv az állattartó szektorban is.

Kimagasló az érdeklődés az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok (vp2-4.1.1.9-21) iránt – értesült az Agrokép. Lapunk információi szerint több mint kétezer kérelmet nyújtottak be, valamivel több mint 56,6 milliárd forintos igénnyel. Úgy tudjuk az elbírálás folyamatban van, érkeznek a hiánypótló értesítések is.

A felhívásban megszabott keretösszegek a következők:

  • Valamennyi mezőgazdasági üzem gazdasági teljesítményének javítása, valamint a mezőgazdasági üzemek szerkezetátalakításának és korszerűsítésének a megkönnyítése, mindenekelőtt a piaci jelenlét, a piacorientáltság, és a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálásának fokozása céljából, keretösszege: 21 milliárd forint.
  • A megfelelően képzett mezőgazdasági termelők mezőgazdasági ágazatba való belépésének megkönnyítése és ezen belül is különösen a generációs megújulás elősegítése, keretösszege: 6 milliárd forint.
  • A mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása, keretösszege: 3 milliárd forint.

A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a fenti fókuszterületi megosztás szerint 30 milliárd forint. A beérkező támogatási kérelmek célterületenként külön rangsorokban kerülnek elbírálásra.
A felhívás forrását az EMVA és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatott projektek várható száma 500 – 600 darab.

A következő hét évben 4265 milliárd forintos támogatás jut az agrárágazatnak, háromszor annyi, mint a megelőző uniós keretköltségvetési időszakban. A gazdálkodóknak 2022-ben 951 milliárd forint jut a parlament előtt lévő költségvetési javaslat szerint, ami csaknem 40 milliárddal több az idei forrásnál. Jövőre bő 31 milliárd forinttal több forrás áll majd rendelkezésre a vidékfejlesztési és halászati programok végrehajtására, és az idei összeg másfélszeresére emelik az agrárkár-enyhítési keretet – fejtette ki. Az uniós források nemzeti társfinanszírozási mértékét az eddigi 17,5 százalékról a maximális 80 százalékra bővítik, így egy év alatt annyi támogatást tudnak kifizetni, mint korábban a hétéves időszakban.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink