Megvannak az Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének nyertesei

Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program eddigi három ütemében összesen 167 intézmény és legalább húszezer gyermek érintett, a IV. ütemnek köszönhetően pedig idén további 120 új óvoda- és iskolakert létrehozása valósul meg.

Idén is nagy érdeklődés övezte az Országos Iskolakert-fejlesztési Program pályázatát. A Program IV. ütemének pályázati felhívására óvodák, általános- és középiskolák jelentkezhettek 2022. január 30-ig – közölte László Tibor Zoltán az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára. A pályázat iránti nagy érdeklődés alapján elmondhatjuk, hogy az iskolakertek örvendetes módon egyre népszerűbbek, hiszen egyre több intézmény keresi a lehetőséget, hogy felfedezze és használja a változatos oktató-nevelő iskolakerti tevékenységeket pedagógiai céljai eléréséhez, adottságainak megfelelően – fogalmazott.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kiválasztásnál a bírálók törekedtek az országos lefedettségre. A pályázatok beérkezésének sorrendje mellett előnyt jelentett, ha a pályázó intézmény Zöld Óvoda/Örökös Zöld Óvoda vagy Ökoiskola/Örökös Ökoiskola címmel rendelkezik, valamint ha a kertet minél szélesebb körben tervezi használni az oktató-nevelő munkában – fűzte hozzá.

A kiválasztott intézmények egy-egy delegáltja óvoda-/iskolakerti továbbképzésben részesül, emellett kertészeti és pedagógiai mentorálást, valamint eszközcsomagot biztosít számukra a program – magyarázta a helyettes államtitkár.

László Tibor Zoltán arról is beszélt, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az Agrárminisztérium és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával, valamint az Iskolakertekért Alapítvány koordinálásával valósul meg a program, amelyben idén a PontVelem Nonprofit Kft. is közreműködik.

Az Agrárminisztérium továbbra is kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre, annak érdekében, hogy a fiatalok megtanulják környezetük helyes és tudatos használatát, mely jövőnk záloga – emelte ki a helyettes államtitkár.

A nyertes intézmények listája itt érhető el óvodakert, valamint iskolakert kategóriában.