Előnyben a biogazdák a pályázati pénzek elosztásánál

Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés. A különböző célú és formájú pályázatok egyik közös vonása, hogy többségükben kiemelt figyelmet kapnak az ökológiai szempontok.

Egy-egy részlet még változhat, de már most látszik, hogy összességében mintegy 2900 milliárd forint juthat a hazai mezőgazdaságnak 2027-ig. Az ökogazdálkodást, vagy csak a fenntarthatóság emelt kritériumait vállaló pályázók jelentős előnyöket élveznek majd ‒ hívta fel a figyelmet Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke.

Mint rámutatott, a pályázatok jelentős részében előnyökre számíthatnak azok, akik vállalják és teljesítik a fenntarthatóság különböző kritériumait. A kedvezmények formája különböző lehet, a többletfinanszírozástól a pályázati pluszpontokig, miközben a környezettudatos lépések, eljárások hatása sem egyforma. Ennek legmagasabb, pályázat útján megszerezhető támogatásokkal is elismert szintje az ökológiai gazdálkodás.

A biogazdálkodás néven is emlegetett termelési forma egyébként hosszú évek óta dinamikusan terjed, és világszerte egyre népszerűbb, mint a fenntartható élelmiszertermelés egyetlen bevett formája. Nem véletlen, hogy

az Európai Unió és a magyar kormány is mindent megtesz, hogy az ökológiai művelés alá vont területek aránya minél jobban növekedjen, és az EU szintjén 2030-ra elérje a 25 százalékot

– tette hozzá. Mivel a következő pályázati ciklus 2027-ig tervez, természetes, hogy a várható pályázatokban az ökológiai gazdálkodás kiemelt szerepet kap.

A pályázati felhívások megjelenésének ütemterve szerint tavasszal várható az agrár-erdészeti rendszerek támogatása és az ültetvénytelepítést, állattartó telepeket, hűtőházakat, post-harvest fejlesztéseket, valamint az élelmiszeripari üzemek fejlesztését támogató beruházási támogatások meghirdetése is, amelyeknél az ökológiai gazdálkodók 10 százalékkal magasabb támogatási intenzitásban bízhatnak. A pályázati felhívások tervezetét ezen a felületen lehet megtekinteni.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink