Optimistábbak lettek az agrárcégek

Az uniós pályázatok miatt bizakodóbbak, és jobb pénzügyi eredményekkel számolnak idén az agrárcégek – derül ki a tavalyi negyedik negyedév hangulatát felmérő K&H agrár indexből, amely az előző negyedévi mélypont után javult.

Visszatért a pozitív jövőkép a mezőgazdasági vállalkozásokhoz – ezt mutatja a K&H agrárindex legfrissebb, negyedik negyedéves eredménye. Bizalmuk az előző negyedévi -10 pontról 12 pontra ugrott, ezzel várakozásuk újra a pozitív tartományba került. Az optimizmust megalapozza, hogy a harmadik negyedévében a KSH adatai szerint 88,2 százalékkal emelkedett a mezőgazdaság hozzáadott értéke az előző év azonos időszakához képest. Ez az alacsonyabb bázissal magyarázható, azonban ez a jó teljesítmény a cégek hangulatában is visszaköszön, hiszen nagyobb reményekkel vágnak neki az idei évnek.

Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője szerint az index pozitív változása annak köszönhető, hogy az előző negyedévhez képest magasabb pénzügyi eredményekkel számolnak és az európai uniós pályázatokkal kapcsolatban is derűlátók.

A pozitív hangulat a pénzügyi várakozásokban a legmarkánsabb. Idén 6,5 százalékos árbevétel- és 4,6 százalékos profitnövekedéssel számolnak a cégek, szemben az előző negyedévi 4,7 és 2,3 százalékkal.

A profitvárakozások mértéke tehát megduplázódott.

A beruházási szándékban azonban ennek ellenére sem történt változás, a cégek 54 százaléka tervez fejlesztést 2024-ben, elsősorban informatikai területen.

Az uniós pályázatokkal kapcsolatban is derűlátók az agráriumban. A vállalkozások 57 százaléka tartja reálisnak, hogy idén uniós forráshoz juthat. Az ágazatok közül itt a legmagasabb ez az arány, ugyanis az ipari, építőipari cégek 54 százaléka, a kereskedelemben 39 százalék, míg a szolgáltató vállalkozásoknál 37 százalék vélekedik így.

A mezőgazdaság igen intenzíven támogatott ágazat az európai unióban. A 2023-27-es ciklus teljes költségvetéséből, 1643 milliárd euróból ugyanis nagyjából 387 milliárd euró jut a mezőgazdaságnak, amely a teljes támogatáscsomag közel negyede. Érdemes tehát a gazdáknak figyelni a már februárban megjelenő kiírásokat, amelyekben nagy hangsúlyt kapnak a fenntarthatósági beruházások is – hangsúlyozta Demeter.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink