Módosultak a 360 milliárdos támogatás feltételei

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe
Megváltozott a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című felhívás dokumentációja. Erre a célra egyébként 360 milliárd forintot irányzott elő az irányító hatóság, amelyik 23 ezer támogatott kérelemmel számolt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásában.

A kormányzati pályázati oldalon megjelent közlemény szerint a felhívás módosítása az alábbi pontokat érinti:

– A „Pillangós szálas takarmánynövények, azok füves keveréke/illetve zöldugar vagy méhlegelő betakarítása/szárzúzása során kaszálatlan területet kell hagyni 5-10 százalékos térmértékben, táblánként, kaszálásonként változó helyen, a tábla szélével érintkezően legalább 6 méter szélességben” és a „Pillangós szálas takarmánynövények, azok füves keveréke, illetve zöldugar vagy méhlegelő kaszálása, silózása és szárzúzás során madárbarát kaszálás (kiszorító kaszálás alkalmazása, vadriasztó lánc és eszközök alkalmazása, max. 8 km/h sebesség)”

választható előírásokat pontosították, miszerint az előírás betartását a terület 20 százalékán szükséges megvalósítani.

A módosítással érintett előírások sorszáma: 11., 12., 187., 188., 208., 209., 230., 231.

– Pontosították, illetve kiegészítették az alábbi előírást: „A kötelezettségvállalási időszak alatt legalább egy alkalommal a területen képződő melléktermékek (különböző szalma- és szármaradványok) visszaforgatása a talajba”. Amennyiben a támogatást igénylő érintett vetésszerkezeti előírással is, úgy a fent említett melléktermék visszaforgatására irányuló vállalását minimum a terület 20 százalékán kell megvalósítani. A módosítással érintett előírások sorszáma: 20., 84., 113., 145., 173., 194., 215., 237.

A felhívás célja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás segítése, a kockázatmegelőzés és -kezelés előmozdítását, a legfontosabb természeti erőforrásaink, a vizeink, a talajok és biológiai sokféleség állapotának javítása, az agrár-környezetvédelem megerősítése.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink