Mérsékelten emelkedtek a búzajegyzések az árutőzsdéken

Forrás: Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Fehér Gábor

Emelkedtek a búza határidős jegyzései a chicagói és párizsi árutőzsdéken, mivel az élénk exportkereslet és az amerikai termés számára kedvezőtlen időjárás segített az áraknak eltávolodni a héten elért kéthavi mélypontoktól.

A szójabab ára is nőtt az olaj rallyját követő kiigazítások közepette, míg a kukorica szinte stagnált, mivel a kereskedők a kukorica és a szója termesztésére vonatkozó vegyes időjárásra figyeltek Dél-Amerikában.

A kora délután a Chicago Board of Trade (CBOT) búzakontraktusa 0,2 százalékos emelkedéssel 7,72-1/4 dolláron állt bushelenként. A kontraktus csütörtökön visszapattant az előző napi közel kéthavi mélypontról, de még mindig zsinórban A harmadik heti veszteséges zárásra készül.

Az Euronexten a búza márciusi határidőre 0,7 százalékkal 278 euróra drágult tonnánként, a csütörtöki 272,75 eurós kéthavi mélypontról kilábalva.

A búza határidős jegyzései a múlt hónapban elért többéves csúcsokról korrigáltak, mivel az Omicron koronavírus változata miatti és a globális búzakínálattal kapcsolatos aggodalmak enyhülése ösztönözte az eladásokat.

Az árak mérsékelt visszaesése által ösztönzött importőri aktivitás és az amerikai síkságokon uralkodó zord időjárás azonban segítették a grafikonos támaszszintek megtartását a határidős jegyzéseknél. A viharos szelek a héten tovább fokozták az aggodalmakat az Egyesült Államok egyes őszi búzaövezeteit illetően, ahol már most is száraz és szokatlanul meleg időjárás uralkodik. A vártnál magasabb heti amerikai búza exportértékesítések, egy sor importtender és a francia takarmánybúza iránti folyamatos érdeklődés támaszt nyújtott a piacnak az ausztráliai és argentin bő termésekkel szemben.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink