Már benyújtható a kárenyhítési kérelem

Megkezdődött a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek benyújtási időszaka – közölte a Magyar Államkincstár.

A kárenyhítési év során megtett kárbejelentések alapján 2021. november 1-től nyílt lehetőség a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek benyújtására. A kérelem benyújtás végső határideje 2021. november 30.

A Kincstár a következő fontos tudnivalókra hívja fel a figyelmet:

  • a kárenyhítő juttatás iránti kérelemben a betakarított összes termésmennyiséget tonnában kell megadni (és NEM az 1 hektárra vetített hozamadatot kell feltüntetni),
  • díjtámogatott vagy egyéb piaci biztosítás megléte esetén kötelező csatolni a biztosítási szerződés ajánlati nyomtatványát és a kötvényt, vagy ha a biztosítási szerződésben a szerződő fél nem a mezőgazdasági termelő, akkor a szerződő fél (integrátor) vagy a biztosító által kiállított igazolást szükséges csatolni,
  • hiánypótlásra, iratpótlásra utólag nincs lehetőség,
  • benyújtási határidőt követően kizárólag a kárenyhítő juttatás összegének a csökkentésére irányuló módosítási kérelem nyújtható be.

Az agrárkár-enyhítési rendszerben kezelt elemi káresemények köre: téli fagy, tavaszi fagy, őszi fagy, aszály, mezőgazdasági árvíz, belvíz, felhőszakadás, vihar és a jégeső okozta károk is kockázati tényezők. Az agrárkár-enyhítési rendszer kizárólag a mezőgazdasági termelők megalapozott káreseményeire nyújt részbeni ellentételezést, ezért az agrárkárenyhítési rendszerben a mezőgazdasági termelő többek között akkor jogosult kárenyhítő juttatásra (támogatásra) ha elemi káresemény következett be [azaz a növénykultúrában üzemi szinten a hozamcsökkenés (a kipusztult növényállomány illetve terméscsökkenés) meghaladta a 30 százalékot] és a hozamérték-csökkenés (a károsodás miatti termelési érték csökkenés) a károsodott kultúrák vonatkozásában meghaladta a 15 százalékos mértéket. A hozamcsökkenés megállapításához szolgáló referencia hozam kapcsán az elmúlt 5 év hozamait figyelembe véve – a legmagasabb és legalacsonyabb hozammal rendelkező 2 év elhagyásával – képzett három éves átlaghozamot kell figyelembe venni. A saját termelési eredményeket kizárólag abban az esetben lehet megyei (vagy ennek hiányában országos) átlaghozam adatokkal helyettesíteni, amennyiben a mezőgazdasági termelő saját gazdaságában nem termesztette az adott növényt az adott termelési időszakban.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink