Jut kompenzáció Magyarországnak is az EU 430 millió eurós agrárforrásából

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap
Az Európai Bizottság 430 millió euró uniós finanszírozás mozgósítását javasolja az uniós agrártermelők számára.

A brüsszeli testület bejelentése szerint a kedvezőtlen éghajlati jelenségek, a magas inputköltségek és a különféle piaci és kereskedelmi problémák által sújtott európai mezőgazdasági termelők számára kidolgozott új támogatási csomag 100 millió eurót irányoz elő öt, Ukrajnával szomszédos tagállam számára, hogy enyhítse ezen országok termelőinek logisztikai és értékesítési gondjait, amelyeket az ukrán gabona nagymértékű importja idézett elő.

Az összegből Magyarország 15,93 millió, Bulgária 9,77 millió Lengyelország 39,33 millió, Románia 29,73 millió euró, Szlovákia pedig 5,24 millió eurót hívhat le. A fennmaradó 330 millió eurós összeget a többi, 22 tagállam között osztják majd el.

Mindkét támogatási csomag kifizetéseit az idei év végéig kell teljesíteni.

Az érintett tagállamoknak értesíteniük kell a bizottságot az intézkedések végrehajtásának részleteiről, a támogatás elosztását meghatározó feltételekről, valamint a verseny torzulásának és a túlkompenzációnak az elkerülése érdekében hozott óvintézkedésekről.

A közvetlen pénzügyi támogatás mellett

a testület közös agrárpolitikai alapok nagyobb összegű előlegfizetésének engedélyezését is javasolja.

A kifizetések akár 70 százalékát, valamint az állattartáshoz kapcsolódó vidékfejlesztési kifizetések 85 százalékát már október közepétől a gazdálkodók rendelkezésére bocsáthatnák, hogy javítsák pénzforgalmi helyzetüket.