Így vizsgázott a kockázatkezelési rendszer

A legjelentősebb károkat az aszály, a tavaszi fagy, a felhőszakadás, illetve a belvíz okozta tavaly. A károk zöme 2020-ban is a szántóföldi növénykultúrákat és az ültetvénykultúrákat érintette – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) frissen közzétett elemzéséből.

Az I. pillérben a termelők száma 0,7 százalékkal emelkedett, 74 086-ról 74 569 főre változott. A kárenyhítési rendszer által lefedett területek nagysága a szántóföldi növénykultúráknál és a zöldségkultúráknál nőtt 2020-ban.

A jogosnak megítélt kárenyhítő juttatás iránti kérelmek száma több mint 26 százalékkal emelkedett, az igényelt összeg 35,6 százalékkal, 13 776 millió forintról 18 680 millió forintra nőtt.

A növénykultúránkénti bontás alapján az összes kárenyhítő juttatásból a szántóföldi növények 52,4 százalékkal, az ültetvénykultúrák 36,2 százalékkal, a szántóföldi zöldségek 11,4 százalékkal részesedtek a tárgyévben.

A II. pillérben a díjtámogatott biztosítást kötött gazdaságok száma 20,4 százalékkal nőtt 2020-ban, a díjbevételek 21,8 százalékkal gyarapodtak. A biztosítói kárkifizetések összege (díjtámogatott és kiegészítő) az előző évhez képest 5,3 százalékkal mérséklődött, a kárhányadok aránya 10,9 százalékponttal, 49,1 százalékról 38,2 százalékra csökkent. A biztosítások által lefedett terület aránya minden ágazatban bővült. Mivel a támogatási igény ismét meghaladta a rendelkezésre álló forrásokat, ezért az elmúlt hat évhez hasonlóan a 2019. évi biztosítási díjtámogatás esetén is visszaosztás vált szükségessé.

A kockázatkezelési rendszer III. pillére, az országos jégkármérséklő rendszer (JÉGER) védekezési időszaka 2020-ban az időjárás tekintetében meglehetősen szélsőségesen alakult. A bekapcsolási napok száma 2020-ban összesen 272 nap volt. A tárgyévben legtöbbet június hónapban, a Kelet-Magyarország régióban kellett a jégkármegelőző rendszert üzemeltetni.

Magyarországon az Európai Unióban elsőként került bevezetésre a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer, a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer IV. pillére.

A biztosítás és a támogatás elemeit ötvöző átfogó kockázatkezelési eszköz a többi eszközzel ellentétben nemcsak az időjárás okozta károk, hanem termelési, gazdasági és piaci kockázatok ellen is pénzügyi védelmet nyújt a gazdaságok jövedelmezőségének szinten tartása érdekében. A rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy a növénytermesztők mellett az állattenyésztők előtt is nyitva áll.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink