Helyben dolgozhatják fel az alapanyagokat Heves megyében

Fotó: Fekete István
Több mint 22 milliárd forintnyi fejlesztési igénnyel éltek a Heves megyei élelmiszerfeldolgozó üzemek komplex fejlesztéseik megvalósítására.

Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára Gyöngyösön elmondta: nagy lehetőséget jelent, hogy már az átmeneti években biztosított az a 80 százalékos nemzeti kiegészítő forrást, amely kellő fedezetet és lehetőséget biztosít minden ágazat számára a különböző fejlesztések megvalósítására – jelentette ki.

Az Agárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai fóruma előtti sajtótájékoztatón a vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár azt mondta a megye sajátosságai kapcsán: remek előremutató példával jár Heves megye azzal, hogy több mint 22 milliárd forintnyi fejlesztési igénnyel éltek az élelmiszerfeldolgozó üzemek komplex fejlesztéseik megvalósítására, így a megtermelt alapanyagokat helyben dolgozzák fel.

A helyettes államtitkár ismertette, hogy a megyéből több mint 7 milliárd forint értékben, 39 önkormányzat nyújtott be pályázatot a külterületi útjai fejlesztésére. Azt gondolom, rendkívüli lehetőség, amikor települések összekötésében tudunk közreműködni.

Több mint 500 családi vállalkozás élt eddig ezzel közel 5 millió forint értékű, vissza nem térítendő támogatással a kisüzemek fejlesztésére. A számok azt mutatják, hogy a megye aktív, rendkívül pezsgő gazdasági élettel és fejlesztési lehetőségekkel bír – zárta szavait az agrártárca helyettes államtitkára.

Jakab István, az Országgyűlés alelnökének szavai szerint jelentős lendületvesztés következett volna be akkor, ha a magyar kormány nem biztosítja azt a többletforrást, amellyel fel tudtunk készülni az elkövetkező évekre. A Magosz elnöke kifejtette: mire a többi EU-s tagállamban a fejlesztések intenzív szakaszba lépnek, addig hazánkban – egy részük – már be is fejeződik.

Szendrei László, a NAK heves megyei elnöke ismertette: Heves megyében mintegy 164 ezer hektárra adták be támogatási kérelmet. A megye a magyar mezőgazdaság esszenciája, hiszen itt a szőlő- és gyümölcstermesztéstől kezdve a szántóföldig minden megtalálható – jelentette ki.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink