Hektáronként 58,5 ezer forint lehet a területalapú támogatás

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
Az öntözött területek megduplázása, az agrárexporton belül pedig a feldolgozott termékek arányának 85 százalékra emelése a cél – hangzott el egy pénteki agrárfórumon.

A kormány elkötelezetten épít a magyar agráriumra és a vidék gazdasági potenciáljára – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a pénteken Dombóváron tartott agrárfórumon. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben a 2014 és 2020 között rendelkezésre állt források nagyságrendjével megegyező, 1500 milliárd forint értékű pályázatot írtak ki mezőgazdasági vállalkozások, élelmiszer-feldolgozók és vidéki települések számára.

A támogatásokkal élelmiszeripari kapacitásokat, állattartó telepeket újítanak meg, precíziós gazdálkodásra állítanak át termelőket, öntözési beruházásokat finanszíroznak – mondta.

Az 1500 milliárdból 900 milliárd forintot fordítanak beruházásokra.

Feldman Zsolt tájékoztatása szerint február közepére a mezőgazdasági termelők 99 százalékának kifizették a területalapú támogatást, ezen a héten pedig elkezdődött a tavalyi agrárkörnyezet- és az ökológiai gazdálkodási támogatások kifizetése, amely március közepéig befejeződik. „A megemelkedett inputanyagárak miatt kialakult, nehéz gazdasági környezetben ezzel biztonságossá tudjuk tenni a 2022-es gazdálkodási év elindítását” – fogalmazott.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke emlékeztetett: a vidékfejlesztési keret hazai társfinanszírozása 17,5 százalékról 80 százalékra nőtt a 2023-2027-es időszakra. A közvetlen kifizetésekre 3300 milliárd, a vidékfejlesztésre 4300 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ami óriási lehetőség a magyar élelmiszergazdaság egészének – mondta.

A tervek szerint a nyáron lesz elfogadott magyar stratégiai terv a Közös Agrárpolitikához (KAP), így 2023-ban elindulhatnak a pályázatok. A KAP-ban új elem lesz, hogy a pályázó gazdálkodóknak az agrárökológiai alapprogramban évente kell pályázniuk.

A kamara elnöke a fórumon elmondta, a területalapú támogatás a jelenlegi árfolyam alapján 58 500 forint lesz hektáronként. Arról is beszélt, hogy a KAP-hoz készült magyar stratégia céljai között szerepel, hogy

a magyar agrár-GDP a jelenlegi másféleszeresére, az agrárexport egyharmadával nőjön, úgy, hogy a feldolgozott termékek aránya érje el a 85 százalékot.

További cél 28 ezer új munkahely létrehozása és az öntözött területek – amelyek aránya jelenleg 2 százalék – megduplázása.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink