Furcsa mód csak vidékfejlesztési és mezőgazdasági forrásokat lopnak az unióban az Európai Ügyészség szerint

Megvolt az első ügye az Európai Ügyészségnek, amelyben bírósági ítélet is született, több esetben pedig jelentős összegeket foglaltak le a helyi hatoságok az ügyészek kérésére.

Mai hír, hogy a palermói olasz pénzügyőrség (Guardia di Finanza) ma több mint 7 millió eurós megelőző lefoglalási végzést hajtott végre, amelyet az Európai Ügyészség (EPPO) kért. A gyanúsítottak a Szicíliai Vidékfejlesztési Program (PSR Sicilia) keretében szereztek támogatást egy állattenyésztési komplexum megépítéséhez, a hozzá tartozó vágóhíddal. A vizsgálat szerint költségeik tényleges áránál magasabb értékű számlát bocsátottak ki, ami áfával együtt több mint 12 millió eurós kiadást eredményezett.

A szicíliai régió ügyészségi tisztviselői szerint a túlszámlázással több mint 5 millió eurós jogosulatlan állami hozzájárulást tulajdonítottak a vállalatnak. Emellett az adócsalás becsült kára csaknem 2 millió euróra rúg, mivel a gyanúsítottak több cég közötti számlázási rendszert alakítottak ki, és a magasabb árak miatti áfát is visszaigényelték.

Ezért adott ki több mint 7 millió eurós megelőző lefoglalási végzést az Európai Ügyészség, remélve, hogy így behajthatók lesznek a károk.

Az Európai Unió hozzájárulása a Szicíliai Vidékfejlesztési Programhoz (PSR Sicilia) 45 százalékos, és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) finanszírozza.

Az Európai Ügyészség egyébként a múlt héten tudta bezsebelni első nagyobb sikerét, miután egy spanyol bíró egyszerűsített eljárásban ítélt el két embert az agrártámogatással kapcsolatos csalás és okirat-hamisítás miatt. Ez volt az első elmarasztaló ítélet amely a román Laura Codruţa Kovesi vezetésével felállt Európai Ügyészség (EPPO) által lefolytatott nyomozásból indult ki. Ebben az esetben, az egyik vádlottat támogatási csalás és okirat-hamisítás miatt hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és négyezer euró pénzbüntetésre ítélték. A másik vádlottat okirat-hamisítás miatt 6 hónapos börtönbüntetésre és 1440 euró pénzbüntetésre ítélték.

Vagyis eddig az Európai Ügyészségnek csak a vidékfejlesztési vagy mezőgazdasági források terén lelet visszás dolgokra, miközben közismert, hogy dübörök az Európai Parlament mindent átható korruipciós botránya. És az Európai Bizottság elnökének is több mint gyanús volt a Pfizer vakcinák beszerzésében betöltött szerepe.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink