Fokozott MNB-ellenőrzés a biztosítók aszálykár-kifizetéseinél

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fokozottan ellenőrzi, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak – közölte a jegybank.

Az MNB rendkívüli adatbekéréssel, ezt követően folyamatos heti adatszolgáltatással, szükség esetén pedig külön témavizsgálat megindításával tekinti át, hogy a magyarországi mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykároknak az eddigiekhez képest gyorsítottabb felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó friss kormányrendeletnek.

A kabinet döntése alapján a kárt szenvedett kukorica és napraforgó termesztésével foglalkozó gazdálkodók a kárrendezési folyamat lezárulta előtt kárelőleget igényelhetnek, amelynek mértéke a növénybiztosítási szerződés szerint fizethető kártérítés legalább 50 százaléka – közölte az MNB. A kárbejelentést 2022. október 31-ig kizárólag elektronikus formában, rendeletileg meghatározott nyomtatványon lehet megtenni a biztosítók felé. A kárbejelentésnél fontos szempont, hogy az elszenvedett kár üzemenként és növénykultúránként elérje a 80 százalékos kárátlagot, egyéb esetben a gazdálkodó nem jogosult a kárelőlegre.

A kárelőleget a biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül ki kell fizetniük az érintett növénybiztosítási szerződéssel rendelkező biztosítottak számára.

A magyarországi mezőgazdasági biztosítások díjbevétele 22 milliárd forintot, míg a kárkifizetések 2021-ben 10,9 milliárd forintot tettek ki, ami csaknem 65 százalékos növekedés az előző évi hasonló adathoz képest. A mezőgazdasági biztosításokon belül a gazdálkodók 19,2 milliárd forint növénybiztosítási díjat fizettek be a belföldön működő 3 agrárbiztosító, 1 fióktelep és számos biztosítóegyesület részére.

A mezőgazdasági biztosítások gerincét, az összes díjbevétel 87,1 százalékát az aszálykárok mellett egyebek közt a fagyok, viharok ellen is fedezetet nyújtó növénybiztosítások adják. A növénybiztosításokat tekintve tavaly a kárkifizetés 9,7 milliárd forintra rúgott, ami a 2020-as évvel összevetve mintegy 64,4 százalékos bővülés. A biztosítási ágazat átlagos kárhányada így tavaly 50,5 százalékot tett ki.

A növénybiztosításokhoz már bő 10 éve az állam támogatást nyújt. Ennek keretében a gazdálkodók többféle kockázat ellen védő biztosítási csomag között válaszhatnak, és utólagos támogatásként visszakaphatják a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 70 százalékát.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink