Engedélyezhető lesz jövőre a nulla százalékos zöldség-gyümölcs áfa

December 7-én az ECOFIN ülésén az uniós pénzügyminiszterek elfogadták az ÁFA-direktíva új szövegtervezetét.

Az új áfadirektíva uniós szinten lehetővé teszi a tagállamok számár a csökkentett áfa-kulcsok szélesebb termékkörre történő kiterjesztését, illetve egyes meghatározott termékkörökben a 0 százalékos áfa alkalmazását (ilyen termékkör a zöldség és a gyümölcs is).

A szövegtervezetet még meg kell szavaznia az Európai Parlamentnek, majd a Bizottság formális jóváhagyása is szükséges, ami azt jelenti, hogy az új irányelv várhatóan 2022 első félévében már hatályba léphet. Tadeusz Kościński lengyel pénzügyminiszter elmondta, hogy minél hamarabb válik alkalmazhatóvá a csökkentett áfa-kulcs, annál nagyobb segítséget jelent majd a fogyasztóknak a mostani felgyorsult inflációs környezetben.

Már négy éve dolgoztak az irányelv módosításán, melynek egységesnek, minden tagállam által elfogadottnak kellett lennie – az nem volt lehetséges, hogy egy ország önkényesen csökkenthesse bizonyos szint alá egyes termékkörök áfa-kulcsát, így például Lengyelországot a Bizottság korábban a gyermekruhákra és gyermekcipőkre bevezetett nulla százlaékos kulcs visszaállítására kötelezte.

Forrás: FruitVeb.hu

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink