Beadhatók a dohány támogatási kérelmek

Forrás: Getty Images
Megkezdődött a dohány támogatási kérelmek beadási időszaka. Az összesen 4,3 milliárd forintos keretösszegű felhívás online felülete 2022. április 25-ig lesz elérhető.

Mint már ismert, idén az eddig megszokottaktól eltérően zajlik a dohánytermelők támogatásával kapcsolatos kérelembeadás. Idén nem az Egységes Kérelem felületen találják a jelölőnégyzetet. A vonatkozó rendelet szerint a támogatás keretösszege 4,3 milliárd forint, melyet vissza nem térítendő támogatásként vehetnek igénybe a jogosultak.

A támogatás összege referencia terület szerinti hektáronként legfeljebb 1,3 millió forint.

Ennek értelmében a támogatási kérelem beadása elektronikusan zajlik, papír alapú dokumentumokat nem kell beküldeni, viszont fel kell tölteni a közlemény 1. számú melléklete szerinti feldolgozói igazolást. A támogatási kérelem az Elektronikus kérelemkezelés → Válságkezelő Program Átmeneti Támogatások →Válságkezelő Program – Dohányágazat átmeneti támogatása menüpontokon végigkattintva érhető el és tölthető ki.

Mint korábban már kiderült, a Kincstár legkésőbb 2022. június 30-áig dönt a támogatás szempontjából figyelembe vehető referenciaterület hektárban kifejezett nagyságáról és a támogatás összegéről. Ha a jogos igények együttesen meghaladják a keretösszeget, akkor a rendelkezésre álló forrást vissza kell majd osztani.

A rendelet meghatározza a kifizetési kérelem beadási időszakát is, melyet a támogatási döntéssel rendelkező gazdák 2023. február 1. és 15. között adhatnak be.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink