A V4 agrárkamarái „Termőföldtől az asztalig” stratégia felülvizsgálatára szólították fel az Európai Bizottságot

A V4-országok agrárkamarái prágai ülésükön felszólították az Európai Bizottságot a „Termőföldtől az asztalig” stratégia felülvizsgálatára. Véleményük szerint az ennek keretében tervezett intézkedések tovább nehezítenék az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek egyébként is kritikus helyzetét.

A Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái – a Cseh Köztársaság Agrárkamarája, a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa, a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Szlovák Agrár- és Élelmiszeripari Kamara – 2022. szeptember 14-15-én Prágában tartották soron következő ülésüket. A megbeszélésen elhangzott: több, egyenként is súlyos probléma – így például az EU szomszédságában dúló háború, az energiaválság, az infláció, a drasztikusan növekvő termelési költségek és az évtizedek óta nem tapasztalt aszály – együttesen érte az ágazatot, kritikus helyzetbe sodorva ezzel a gazdákat és az élelmiszeripari vállalkozásokat. Ezen kihívásokra csak egységes fellépéssel lehet megadni a helyes válaszokat – hangsúlyozták az ülést követően megfogalmazott memorandumban a V4-országok agrárkamaráinak, és hozzájuk csatlakozva Észtország, Horvátország, Litvánia és Románia szakmai szervezeteinek képviselői.

Az ülés résztvevői felhívták a figyelmet arra, hogy az egyébként is rendkívül nehéz helyzetet tovább súlyosbítanák az Európai Zöld Megállapodás keretében tervezett intézkedések, egyebek mellett a növényvédőszer-használat csökkentése. A V4-országok agrárkamarái ezért elutasítanak minden olyan elképzelést, amely az uniós átlag alatti növényvédőszer-felhasználással rendelkező tagállomokban ezen szerek alkalmazásának további mérséklését írnák elő. Továbbá felszólították az Európai Bizottságot a „Termőföldtől az asztalig” stratégia célkitűzéseinek felülvizsgálatára, mivel azok megvalósítása jelentősen csökkentené az uniós agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek versenyképességét.

A visegrádi országok agrárkamaráinak képviselői szerint lépéseket kell tenni az ukrán mezőgazdasági termékek harmadik országokba történő eljutását gátló logisztikai problémák felszámolása érdekében. Emellett szorgalmazták, hogy az EU segítse a gazdálkodók energia-önellátásának megteremtését, különös tekintettel a megújuló energiaforrások támogatására.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink