Duplázódhat a de minimis támogatás összege

Forrás: Facebook/Nagy István
A Mezőgazdasági és Halászati ​​Tanács miután hétfői ülésén a tagállami szakminiszterek többsége támogatta a német agrárminiszter felvetését, hogy 25 ezerről, 50 ezer euróra emeljék a de minimis támogatásokat.

Számos tagállam támogatta Németország azon kérését, hogy a de minimis állami támogatások küszöbét 25 000 euróról 50 000 euróra emeljék. Az Európai Tanács várhatóan 2024. május 13-án fogadja el a KAP javasolt módosításait – közölte a Mezőgazdasági és Halászati ​​Tanács miután hétfőn a szakminiszterek megvitatták az EU válaszát az agrárágazat jelenlegi aggályaira.

A csekély összegű (de minimis) támogatást az EU-tagállamok nemzeti költségvetéséből folyósítják. Bizonyos feltételek mellett nem szükséges az Európai Bizottság jóváhagyása, és kiegészítik az uniós mezőgazdasági kifizetéseket .

A német agrárminiszter, Cem Özdemir véleménye szerint a jelenlegi 2019-től érvényes limit nem tükrözi az elmúlt évek gazdasági fejlődését. Ezért gazdasági okokból is magasabb de minimis támogatásra van szükség. Ezzel az eszközzel a gazdálkodók precíz segítséget kaphatnak sok papírmunka nélkül.

A Mezőgazdasági Tanács megvitatta az erdőirtásmentes ellátási láncokról szóló uniós rendeletet is. Ebben a témában 22 tagállam szorgalmazta a szabályozás elhalasztását vagy felülvizsgálatát. Az erdőirtásmentes termékekről szóló uniós rendeletről folytatott megbeszélés során világossá vált, hogy a legtöbb tagállam osztja a rendelet célkitűzéseit, de a választott utat nem támogatja. Norbert Totschnig osztrák mezőgazdasági miniszter is arra figyelmeztetett, hogy a rendelet végrehajtása kezelhetetlen bürokratikus erőfeszítést jelentene a tagállamok számára. Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének küldött levelében a rendelet felfüggesztését és megvizsgálását kérte.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink