Záhonyból szólt Brüsszelbe a magyar gazdák üzenete

Fotó: Lévai Zsolt / NAK
Az egész európai mezőgazdaság létét veszélyezteti, hogy az Európai Bizottság újabb egy évre meghosszabbította az Ukrajnának nyújtott kedvezményeket – hangzott el a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett gazdatüntetésen, a záhonyi határátkelőhelyen.

A múlt év szeptemberében tartott gazdatüntetés után újra a záhonyi határátkelőhely előtt gyűltek össze a magyar gazdálkodók. A Magosz és a NAK szervezésében tartott demonstráción a két szervezet közlése szerint több mint ezer termelő vett részt. Az ország valamennyi vármegyéjéből érkeztek a növénytermesztők, állattenyésztők, méhészek, kertészek egyaránt, hogy erő- és munkagépekkel lezárják az utat az Ukrajnából Magyarországra vezető forgalom elől.

Európa-szerte gazdák vonultak a fővárosaikba a saját kormányaik és az EU esztelen döntései ellen tiltakozni. A magyar gazdákat segíti a magyar kormány, ma Brüsszel eddigi és tervezett intézkedései miatt vonultunk az uniós határra

– hangsúlyozta felszólalásában Jakab István, a Magosz elnöke. Brüsszelben azon dolgoznak, hogy ellehetetlenítsék Európa agráriumát, és helyette az Ukrajnában befektető globális nagyvállalatoknak akarnak utat nyitni, de összefogva megvédjük a magyar gazdák érdekeit. Az uniós piacot ellenőrizetlen ukrán árukkal akarják elárasztani, miközben az uniós gazdákra szigorú előírások vonatkoznak. Az uniós gazdák ellehetetlenítésével is nekik nyitnának szabad utat. A tüntetésen résztvevők nem csak a magyar gazdák, hanem a magyar emberek érdekeit képviselik. Mi élni akarunk, nekünk ne koporsót küldjenek Brüsszelből – fogalmazott Jakab István.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a demonstráció kiemelt szónokaként hangsúlyozta: az olcsó ukrán termények és feldolgozott élelmiszerek tönkre tesznek bennünket, ellehetetlenítik a munkánkat, veszélybe sodorják a megélhetésünket, elveszik a jövőnket. A búza és kukorica mellett szép számmal érkeznek a különféle húsáruk, a tojás és a méz is. Szégyen, hogy a híresen jó minőségű magyar méz tartályokban várja, hogy piacra kerüljön, mert a kétes minőségű, olcsón beáramló ukrán méz miatt nem tudják eladni a méhészek – emelte ki. Majd hozzátette: ne legyenek illúzióink, az EU által biztosított vámmentességgel nem a háború sújtotta ország gazdáit segítik. Brüsszel politikája csak a külföldi tőkéseket és kereskedőket gazdagítja.

Emlékeztetett arra, hogy a NAK és a Magosz – más frontországok gazdaszervezetivel együtt – többször is felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán termékeknek vámmentességet biztosító uniós döntés romba dönti az EU mezőgazdaságát. A gazdák segélykiáltása azonban mindeddig süket fülekre talált Brüsszelben. Ugyanakkor míg kezdetben hazánk véleményét csak kevesen osztották a tagországok között, úgy tűnik, Európa kezd felébredni. Gazdatüntetésektől hangos Németország, elégedetlenek a francia, a spanyol, az olasz, a lengyel, a belga, a holland, a román, a bolgár és a görög gazdák, de még a svájci termelők is utcára vonultak.

Az átgondolatlan, vagy sokkal inkább a nyugati érdekeket és a sötétzöld klímavédelmi aktivistákat kiszolgáló brüsszeli intézkedések miatt nemcsak a magyar, hanem az egész európai uniós agrár-élelmiszeripar jövője került veszélybe. Az EU-ba korlátozások nélkül beáramló, az EU normatíváinak nem megfelelő ukrán mezőgazdasági termékek kiszorítják
a szigorú élelmiszerbiztonsági, növény- és állategészségügyi feltételek mellett megtermelt uniós árut.

A magyar gazdák szolidaritást vállalnak a kormányaik ellen tüntető nyugati társaikkal, a hazai termelők azonban szerencsére jobb helyzetben vannak. A magyar kormány az első pillanatban felismerte a problémát, és a gazdák mellé állt: biztosította és továbbra is biztosítja az életben maradáshoz szükséges kedvezményeket, és Brüsszel akaratával szembe menve, nemzeti hatáskörben zárta le az ukrán termények előtt a határokat.

A problémát azonban nem a határainkon belül, hanem európai uniós szinten kell megoldani. Éppen ezért a felszólalók összefogásra buzdították az európai gazdákat, hogy együttes erővel kényszerítsék ki az Európai Bizottságtól a határok azonnali lezárását az ukrán mezőgazdasági áru előtt! A gazdatüntetés résztvevői emellett

felszólították az uniós döntéshozókat, hogy tegyenek piacstabilizáló lépéseket, az ukrán terményekkel szemben pedig tartassák be az uniós termelésre vonatkozó növényvédelmi, növény-egészségügyi előírásokat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink