Vitaminbombával védjük magunkat a kórokozóktól

A vásárlók télen a déligyümölcsöket keresik legfőképp az üzletekben és a piaci árusoknál, amelyek közül a leginkább a mandarin és a banán fogy, de közkedveltek a különlegességek is.

Nélkülözhetetlen a hideg időszakban a vitaminok és az ásványi anyagok bevitele, hiszen ilyenkor a szervezet számos betegségnek van kitéve. Márpedig a gyümölcs a legjobb természetes immunerősítő. Hazánkban közkedvelt a banán, a mandarin, a gyömbér, a narancs, a citrom, de a kivi is. A szakemberek telente leginkább a citrusféléket javasolják fogyasztásra, amelyek nemcsak finomak és kedvező az áruk, de igazi vitaminbombának is számítanak.
Sokan választják a tablettás vitaminokat, ugyanakkor éppolyan fontos a természetes vitaminforrás is. A dietetikusok szerint a téli időszakban kiemelten fontos a rostban gazdag zöldség és gyümölcs, az élőflórás joghurt, valamint a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása. Azt is tanácsolják továbbá, hogy természetes alapanyagokkal próbáljunk több vitaminhoz hozzájutni. Ezek ugyanis nemcsak finomak, de jóval könnyebben kialakítják a szervezet ellenálló képességét, mint a tabletták. Télen pedig a legfontosabb az A-, a B-, a C- és a D-vitamin pótlása.
– Gyakran vásárolnak déligyümölcsöket, amelyek közül a legnépszerűbb a narancs és a mandarin, de a banán is felkapott. A zöldségek közül ilyenkor kevesebb paradicsom és paprika fogy, ezeket sokan darabszámra viszik – mondta Kovács Anna, balassagyarmati árus. Hozzátette: az elmúlt évhez képest az árat tekintve sem a gyümölcsök, sem a zöldségek terén nem volt nagy változás. Komoly az érdeklődés egyébként egy-egy különleges finomság iránt is.
– Sokan keresik a pomelót, a gránátalmát és a hurmát – vagyis a datolyaszilvát is – árulta el Nagy János, egyéni vállalkozó. Mint mondta, nem tapasztalható jelentős emelkedés a gyümölcsök árát tekintve.


Az egyéni vállalkozó kitért arra is, hogy a savanyú káposzta ilyenkor a legkelendőbb, amelyből sokkal több fogy, mint az év bármelyik szakában. Ráadásul amellett, hogy jótékony hatással van a bélrendszerre, magas a C-vitamin- és ásványianyag-tartalma is. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani, hiszen minden falat egészséges.
– Ilyenkor, télen szívesen fogyasztok banánt, amit általában zöldségesnél szerzek be. Ott drágább ugyan, mint a boltokban, de tapasztalataim szerint sokkal szebb és finomabb is. Ezenfelül gyakran kerül az asztalra a mandarin, az alma és a narancs is – mondta portálunknak Szabó Judit pásztói lakos.
A vitamindús táplálkozás mellett télen fontos a szervezet folyadékellátása is. A szakemberek külön felhívják a figyelmet, hogy naponta legalább két liter folyadékot kell inni ahhoz, hogy a szervezet felvegye a harcot a kórokozókkal szemben.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink