Viszlát mezőgazdaság: Cem Özdemir miniszterelnök akar lenni

Forrás: Getty Images
A szövetségi mezőgazdasági miniszter láthatóan Baden-Württembergbe akar költözni. A 2026 eleji állami választások Winfried Kretschmann zöld miniszterelnök utódjáról fognak szólni – közölte a német Agrarheute.

A Zöld Párt képviselőe, Cem Özdemir, jelenlegi német szövetségi mezőgazdasági miniszter, úgy tűnik, ambiciózus tervekkel rendelkezik a politikai jövőjét illetően. Az Agrarheute információi szerint, egyre több jel utal arra, hogy Baden-Württemberg miniszterelnöke szeretne lenni.

Cem Özdemirt jelölték mezőgazdasági miniszternek a zöldek

Azt beszélik, hogy Özdemir a következő, 2025 szeptemberében esedékes szövetségi választásig továbbra is jelenlegi pozíciójában marad szövetségi mezőgazdasági miniszterként és a Bundestag képviselőjeként.

A baden-württembergi miniszterelnöki tisztségre való jelölését hivatalosan pénteken jelenthetik be. A nyilatkozatot Winfried Kretschmann hivatalban lévő miniszterelnökkel együtt kell megtenni. Kretschmann három törvényhozási időszak után nem indul újra a választáson.

Az Agrarheute rámutatott arra is, hogy Özdemir hírneve és politikai tapasztalata ellenére vegyes képet mutat támogatottsága a jelenlegi közvélemény-kutatásokan. A CDU-s Manuel Hagel jelenleg több mint tíz százalékponttal előzi meg Baden-Württembergben, míg a Zöldek csak 18 százalékot értek el a legutóbbi felmérésben – ez a legalacsonyabb érték 2012 óta. Nem meglepő, hogy a Kantar kutatóintézet felmérése szerint, a délnyugatiak 55 százaléka nem hisz abban, hogy Özdemir lesz a következő miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink