Van lehetőség a hatékony védekezésre

2020. január. 10. – Időjárás tekintetében a 2019-es év sem kímélte a mezőgazdasági termelőket, sosem volt még példa arra, hogy egy szezonon belül minden időjárási kockázat előforduljon.

A 2018-as csapadékszegény őszt egy hideg és száraz tél követte tavaly. Az idő melegebbre fordulásával azoknál a növényeknél, melyek sikeresen átvészelték a telet, megindult a vegetáció. Azonban voltak olyan őszi vetések, melyeket a csapadékmentes hónapok jelentősen visszavetettek a fejlődésben, így voltak, akik a 2019-es évet már tavasszal látható hozamkieséssel indították. Biztosításközvetítő falugazdászaink visszajelzése alapján, az aszályos időszakot követően megnőtt a mezőgazdasági biztosítások után az érdeklődés. A hosszan tartó csapadékhiányos időszakot hetekig tartó esőzés váltotta fel, ami a kultúrák egy részének még időben érkezett, viszont volt olyan terület ahol az aszály okozta kárt a belvíz kártétele követte. Ezt követte július hónap folyamán több igen jelentős vihar is, amelyek már nem csak a kultúrnövényekben okoztak jelentős veszteséget, de mezőgazdasági épületek, fóliasátrak, üvegházak és öntözőberendezések megrongálódását is okozta. A júliusi viharok okán az Agrárminisztérium a kárenyhítési rendszerben nem kezelt káreseményekre de minimis támogatás keretében nyújtott kárenyhítést. Az igényének benyújtására október folyamán volt lehetőségük a gazdáknak. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a bejelentett károk nagy többségében lett volna lehetősége az érintetteknek biztosítani a termelésükhöz szükséges berendezéseiket, ám nagyon kevesen élnek a biztosítók által nyújtott pénzügyi védelemmel.
Tapasztalataink alapján a 100 hektárnál kisebb gazdaságok jelentős többsége nem rendelkezik semmilyen biztosítással. Ugyanakkor az állami kárenyhítési alapból is csupán a kárenyhítési összeg 50 százalékát kaphatják meg a termelők, ha nincs növénybiztosításuk. Fontos hangsúlyozni, hogy a mezőgazdasági kockázatkezelés két pillérből áll: a kárenyhítési alapból és a növénybiztosításból. Utóbbira a gazdák akár 70 százalékos díjtámogatást is igényelhetnek. Hatékony védelmet a két pillér együttes alkalmazása jelent az időjárási kockázatok káros anyagi következményei ellen. Mi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál azon is dolgozunk, hogy a különböző kockázatkezelési megoldások használata ne csak nagytermelők kiváltsága legyen! (nak.hu)

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink