Vádemelés az illegális dohányfeldolgozó működtetése miatt

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség
Lengyelországból hozta be hónapokon át nagy mennyiségben a szárított dohánylevelet az a bűnszervezet, amelynek tagjai Nyírtelek közelében egy tanyán abból vágott dohányt készítettek, majd ezt a környéken értékesítették.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádiratának lényege szerint egy testvérpár bűnszervezetet hozott létre, melynek keretében 2018 szeptemberétől 2019. április 18. napjáig Lengyelországból szállítottak Magyarországra heti rendszerességgel nagy mennyiségben szárított dohánylevelet kistehergépkocsival, majd azt a gyermekeik tulajdonában lévő, Nyírtelekhez közeli tanyán berendezett dohányüzemben finomra vágták, később pedig értékesítették. A dohánylevél beszerzése a testvérpár feladata volt, míg az üzemben három vádlott dolgozott lényegében a testvérpár alkalmazottjaként. A szárított dohánylevélből finomra vágott fogyasztási dohányt állítottak elő az üzemben, majd azt porciózták, csomagolták, szállításra előkészítették. A vádlottak egymás között virágnyelven beszéltek, a telefonban a dohányt csak „krumplinak” nevezték, a dohánytermék erősségét pedig számokkal és színekkel jelölték.

Közel 5000 kg késztermék, azaz finomra vágott dohány készült az üzemben, ahol egyébként három elektromos dohányvágó gépet is üzemeltettek a vádlottak. A terméket kilónként 3.000,- forintos áron értékesítették szabolcsi és borsodi orgazdáknak, akik azt kilónként 600,- forintos haszonnal a végfelhasználóknak adták tovább.

Az illegális dohányüzem működtetésével a költségvetésnek 128 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a vádlottak.

A bűnszervezetben résztvevő, a dohányüzemet működtető vádlottakat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolja az ügyészség, és velük szemben azt indítványozta a bíróságnak, hogy amennyiben beismerő vallomást tesznek és nem kérik a tárgyalás megtartását, akkor az előkészítő ülésen a testvérpárt öt-öt év fegyházbüntetésre ítélje, valamint négy millió forint pénzbüntetésre, illetve a bűncselekmény révén szerzett vagyont – ami fejenként 25 millió forint – kobozza el tőlük. Az üzemben dolgozó három további vádlott esetében négy év és négy év hat hónap fegyházbüntetést indítványozott az ügyészség szintén pénzbüntetés és vagyonelkobzás alkalmazása mellett. A dohány továbbértékesítésében közreműködő orgazdák esetében pedig felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség. Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink