Ursula von der Leyen megkapta az agrár itinert az első 100 napjára

Forrás: Európai Bizottság

A héten Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke átvette az Európai Unió mezőgazdaságának jövőjéről szóló stratégiai párbeszéd zárójelentését. Az a „ Mezőgazdasági és élelmiszeripari közös kilátások Európában” címet viselő jelentés a kihívások és lehetőségek értékelését tartalmazza, illetve az erre alapozott sor ajánlásokat. Ezek a javaslatok fogják irányítani az Európai Bizottság munkáját a mezőgazdasági és élelmiszeripari jövőkép kialakítása során, amelyet von der Leyen elnök második mandátumának első 100 napjában kell teljesíteni.

A jelentése felveti, hogy az élelmiszer- és mezőgazdasági termelés az európai társadalom és biztonság alapvető részét képezi, és hogy az európai élelmiszerek és gazdálkodás sokszínűsége fontos érték. A Stratégiai Párbeszéd tagjai között egyetértés volt abban, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatósága erősítheti egymást, különösen, ha azt koherens politikai intézkedések támogatják. A piacok, az étkezési szokások és az innováció szerepére is rámutatnak a fenntarthatóság előmozdításában.

Az agáriumot és élelmiszeripiart érintő jelentésben részletezett ajánlások öt pillérre épülnek:

  1. Együttműködés a fenntartható, ellenálló és versenyképes jövőért: ez a rész foglalkozik a KAP-nak a fenntarthatóbb és versenyképesebb élelmiszerrendszerek felé történő folyamatos átmenet összefüggésében történő kiigazításával, a gazdálkodók élelmiszer-értékláncban elfoglalt pozíciójának megerősítésével, a hozzáféréssel. a kereskedelem és a nemzetközi szabványok szerepe.
  2. Előrelépés a fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszerek felé: az e cím alatt található ajánlások a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok támogatására és előmozdítására irányulnak, beleértve az állattenyésztést is, és támogatják az állatjólléttel kapcsolatos fokozott tudatosságot és a fogyasztók feljogosítását a fenntartható és kiegyensúlyozott étrend kiválasztásához.
  3. Az átalakuló rugalmasság előmozdítása: a növekvő környezeti, éghajlati, geopolitikai és gazdasági kockázatokkal szemben a jelentés felvázolja a kockázatkezelési eszközök és a válságkezelés megerősítésének szükségességét, valamint a termőföldek jobb megőrzését és kezelését, a vízálló mezőgazdaság előmozdítását, valamint innovatív fejlesztést. növénynemesítési megközelítések.
  4. Vonzó és sokszínű ágazat építése: ebben a részben a generációk megújulásának és a nemek közötti egyenlőségnek, valamint az élénk vidéki területeknek és az agrár-élelmiszeripari rendszereknek a fontosságát részletezzük, beleértve a munkavállalók védelmének szükségességét.
  5. A tudáshoz és az innovációhoz való jobb hozzáférés és azok felhasználása: az ajánlások arra a következtetésre jutnak, hogy a tudáshoz és a készségekhez való hozzáférést meg kell könnyíteni, és a digitalizáció egy lehetőség.

Az EU mezőgazdaságának jövőjéről szóló stratégiai párbeszéd által készített jelentés az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, a tagállamoknak és az érdekelt feleknek szól.

A Párbeszéd feladata négy kérdés megválaszolása volt:

  • Hogyan adhatunk gazdáinknak és az általuk élő vidéki közösségeknek jobb kilátásokat, beleértve a megfelelő életszínvonalat?
  • Hogyan támogathatjuk a mezőgazdaságot bolygónk és ökoszisztémája határain belül?
  • Hogyan tudjuk jobban kihasználni a tudás és a technológiai innováció által kínált hatalmas lehetőségeket?
  • Hogyan mozdíthatjuk elő Európa élelmezési rendszerének fényes és virágzó jövőjét a versengő világban?

Ezt a struktúrát követve különböző munkacsoportok jöttek létre a munka előmozdítására. 2024 januárja és augusztusa között hét plenáris ülést is szerveztek a Stratégiai Párbeszéd valamennyi tagja számára, háromon von der Leyen elnök is részt vett. Ezen túlmenően a csoport elnöke, Strohschneider professzor az élelmiszer-ellátási lánc egészén tevékenykedő, EU-szerte működő szervezetek közreműködését kérte. Találkozott továbbá a tagállamok mezőgazdasági minisztereivel, az uniós biztosok teljes testületével, az Európai Parlament képviselőivel, valamint az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság és a Régiók Bizottsága képviselőivel.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink