Újabb állami földeket hirdettek meg eladásra

Következő üteméhez érkezett az állami földértékesítési program, melyben ezúttal tíz hektár alatti területeket hirdették meg. A jogszabály alapján tíz hektár alatt az értékesítés nem árveréssel történik, hanem elektronikus ajánlattétel útján. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára összefoglalja az eljárás legfontosabb szabályait, cikkében pedig megtalálható a meghirdetett területek listája is.

Milyen földeket lehet megvásárolni?

Ezúttl tíz hektár alatti parcellákat értékesítenek, a művelési ágat tekintve többnyire szántó, erdő vagy legelő területek. Ezek között találunk olyanokat, melyek 1/1-es állami tulajdonban vannak és olyanok is, mely osztatlan közös tulajdonban van és az állam tulajdoni illetősége kerül eladásra. A területek listája itt érhető el.

Ki vásárolhat így földet?

A Földforgalmi törvény előírásait az állami földek értékesítésénél is alkalmazni kell, tehát földet ezúttal is csak földművesek vásárolhatnak (kivéve az 1 hektár alatti parcellákat, hisz azokat nem földműves is megszerezheti). Amit fontos tudni: a vevőnek vállalnia kell, hogy a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, sőt ennek az átengedési tilalomnak nincs időbeli kifutása se, így ez a korlátozás a tulajdonjog teljes tartama alatt fennáll. Bizonyos esetekben viszont van lehetőség a használat átengedésére, erről itt írtunk.

Milyen áron vásárolhatók meg ezek a földek?

Az első értékesítési ütemekkel ellentétben forgalmi érték ezúttal nem került feltüntetésre a hirdetményben, az értékbecslési szakvéleményt majd csak az ajánlatok benyújtását követően készítik el. Az értékbecslés díját majd az viseli, akivel az adásvételi szerződést megkötik (azaz a legmagasabb ajánlatot tevő személy).

Meddig és hol lehet benyújtani a vételi ajánlatokat?

Benyújtási határidő: 2024. március 12. éjfél. Az ajánlatokat elektronikusan lehet megtenni, a Nemzeti Földügyi Központ rendszerén keresztül. Az ajánlattételhez Ügyfélkapu szükséges, a rendszerbe pedig itt lehet belépni. (Jobb oldalt fönt, Bejelentkezésre kattintva).

Mi dönt, ha több ajánlat is érkezik egy ingatlanra?

Azzal kötik meg a szerződést, aki a legmagasabb árajánlatot teszi. Azonos ajánlati árak esetén az elővásárlási sorrendben előrébb álló személlyel kötik meg a szerződést. Az elővásárlási sorrendről itt olvashatnak.

Milyen költségei lesznek az eljárásnak?

A költségeket az a személy viseli, aki a legmagasabb összegű ajánlatot tette és aki ezzel a szerződés megkötésére jogosulttá válik.

Az értékbecslés helyszíni szemlével vagy statisztikai alapú értékmeghatározással történik, melynek díja

– helyszíni szemlés értékbecslésnél 45 000 forint +áfa összegnél kezdődik,

– statisztikai alapú értékmeghatározásnál egységesen 25 000 forint +áfa.

Ez utóbbira akkor van lehetőség, ha kizárólag szántó, rét vagy legelő alrészletet tartalmaz az adott ingatlan.

Az ügyvédi munkadíjat is a szerződéses vevő köteles viselni.

Az eljárási díjak (például a tulajdoni lap lekérése, földhivatali igazgatási díj) a szokásos mértékűek, de ezek nem nagyságrendi tételek.

Megszűnik-e a földön fennálló haszonbérlet?

Nem, a haszonbérletet a tulajdonosváltozás nem szünteti meg, de a haszonbérleti díj már az új tulajdonost illeti meg (a tulajdonjog bejegyzésének napjától). Más a helyzet viszont a megbízási szerződés esetén: amennyiben a terület megbízási szerződéssel van hasznosítva, úgy a megbízási szerződés az árverési vevő tulajdonjogának bejegyzésével megszűnik.

Szerző: Dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink