Továbbra is ömlik az arzén a Sajóba

Február dereka óta tart az ökológiai katasztrófa a Sajón. A Rozsnyó (Roznava) járásbeli alsósajói (Nizná Slaná) Siderit állami ércbányából naponta 1,5 millió liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kilogramm arzént tartalmaz – olvasható abban a petícióban, amelyet a folyó védelme érdekében a napokban kezdeményeztek és már több mint 5300-an aláírtak. A folyó vizének vastartalma a megengedett koncentráció 2000-szerese, az arzéntartalma pedig a megengedett érték 187-szerese.

Ebből adódóan a folyó élővilága gyakorlatilag kihalt, pedig a Sajónak a Szlovák-karszt Nemzeti Park részeként elvileg fokozott védelemben kellene részesülnie. A petíció előzményeként május elején Orosz Örs, a szlovákiai Szövetség párt tagja egy köbméter szennyezett vizet öntött szét a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt. A partizánakció nyomán a szlovák környezetvédelmi tárca jelezte, már dolgozik a szennyezés megállításán, amire 200 ezer eurót különítettek el. Problémát jelent, hogy a Siderit állami ércbánya 2008-ban befejezte működését, a cég a gazdasági minisztérium alá tartozik, a szaktárca viszont hárítani próbálja a problémát.

Peter Žitňan, az állami vasércbánya igazgatója a pozsonyi Új Szónak adott válaszában leszögezte: bár a kialakult helyzetért nem a cég felelős, ők minden releváns szereplővel együttműködnek az ügy megoldása érdekében. Žitňan elmondta azt is, hogy a környezetvédelmi minisztérium nyilatkozata, melyben az állami társaságot tette felelőssé, téves, és ezért a hibáért a minisztérium elnézést is kért.

Sidó Zoltán, Pozsony