Tovább nőtt a vízhiány a talajokban – jön a hidegfront

Forrás: Shutterstoc
A hétvégén délnyugatira fordul az áramlás fölöttünk, és a jövő héten csapadék is érkezik, de ennek mennyisége még elég bizonytalan.

Erős északnyugati áramlással az elmúlt egy hétben is enyhe, többnyire száraz légtömegek érkeztek fölénk. A hétfői hidegfront hozott kevés esőt, de a gyakran erős szélben továbbra is a talajok száradása volt a jellemző, pedig most a feltöltődésnek lenne itt az ideje, hogy egy esetleges tavaszi vagy nyári aszály során a mélyebb talajrétegekben megfelelő mennyiségű nedvességtartalék álljon rendelkezésre – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrármeteorológiai jelentésében. A hétvégén délnyugatira fordul az áramlás fölöttünk, és a jövő héten csapadék is érkezik, de ennek mennyisége még elég bizonytalan.

A mögöttünk álló egy hétben szeles, az évszakhoz képest nagyon enyhe időjárás volt a jellemző. Csapadék csak a hétfőn átvonult hidegfronthoz kapcsolódóan hullott, eső formájában. A múlt hét második felében a Tiszántúlon még volt némi hó, de a hétvégére ez is elolvadt. Hétfőn a déli országrészben, a keleti határszélen és a Börzsöny térségében esett számottevő, 5 mm-t elérő vagy kissé meghaladó mennyiségű eső, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Alföld középső tájain, és többfelé a Kisalföldön még az 1 mm-t sem érte el a heti csapadékösszeg. Azonban nem csak ez a hét volt száraz, hanem december vége óta sem sok csapadék esett az ország nagy részén, így az elmúlt 30 nap mennyisége jelentősen, a legtöbb helyen 20-30 mm-rel elmarad az ilyenkor szokásostól, és az elmúlt 90 nap is számottevő negatív eltérést mutat a Felső-Tisza vidékének kivételével.

A talajok téli feltöltődési folyamata már hetek óta megállt, a telítettséghez hiányzó nedvességtartalom hétről hétre növekszik. A Dunántúl déli, délnyugati tájai és a keleti, északkeleti határszél kivételével 50-90 mm nedvesség hiányzik a felső egy méteres talajrétegből a telítettséghez képest.

A hőmérséklet az elmúlt egy hétben is 3-4 fokkal volt melegebb az ilyenkor megszokottnál, bár a hőérzetünket gyakran csökkentette az erős, hétfőn és kedden többfelé viharos szél. -3 foknál erősebb fagyok csak vasárnap reggel fordultak elő nagy területre kiterjedően, a hét első felében azonban a szeles időben az ország jelentős részén éjszakánként sem csökkent fagypont alá a hőmérséklet. A napi maximumok is 10 fok közelében alakultak, sőt szerdán már 10-15 fok közé melegedett a levegő. Az enyhe időben országszerte megszűnt a talajfagy, az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet jellemzően 2 és 6 fok közötti, északkeleten fordulnak elő ennél kissé alacsonyabb értékek.

Az őszi vetések továbbra is jó állapotban vannak. A télen eddig nem volt olyan időjárás, mely károsította volna a táblákat, a repce, az őszi árpa és a búza is kellően megerősödött az ősz folyamán, a kultúrák kedvező képet mutatnak.

Az előttünk álló egy hétben is változékony időben lesz részünk. Egy pénteken érkező hidegfront átmenetileg véget vet a tavasziasan enyhe időnek. Számottevő mennyiségű csapadékot ez a front sem hoz, csak kevés helyen valószínű kisebb eső, zápor, a szél azonban sokfelé megélénkül, a Dunántúlon megerősödik. A front mögött szombaton lehűl az idő, reggel az ország nagy részén már fagypont alá csökken a hőmérséklet, vasárnap reggel pedig többfelé -3 és -6 fok közé hűl a levegő. A maximum értékek is visszaesnek a hétvégén, a többnyire napos idő ellenére is hűvösebb marad 10 foknál. Vasárnaptól azonban már délnyugatira fordul fölöttünk az áramlás, és hétfőn egy mediterrán ciklon éri el térségünket, melynek felhőzetéből a jövő hét első felében többfelé várható eső, a nagyobb mennyiség, akár 10-20 mm a Dunántúl délnyugati részén valószínű. Hétfőtől ismét melegedés kezdődik, az éjszakai fagyok mérséklődnek, majd kedden és szerdán nagy területen meg is szűnnek, nappal pedig 10 fok köré melegszik a levegő.